Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Lovro Škopljanac ×

Najava • 18.10.2019.

Književni petak: Književni kanon i lektira

Razgovor o važnosti i prisutnosti književnoga kanona u obrazovnome sustavu i javnome životu tema je ovotjednog Književnog petka na kojem će gostovati Dinko Kreho i Anita Peti-Stantić. Tribinu uređuje i vodi Lovro Škopljanac.
Najava • 29.03.2019.

Književni petak: Književne nagrade i nagrađivanje

O književnim nagradama i njihovoj definiciji, razlikovanju nagrada i nagrađivanja, kao i o tome kako pojedine književne nagrade djeluju na percepciju književnih tekstova govorit će Tomislav Brlek, Kruno Lokotar i Hrvoje Tutek. Urednik i voditelj Književnog petka je Lovro Škopljanac.
Najava • 15.02.2019.

Književni petak: 'Dobri loši' i 'loši dobri' književni tekstovi

Nova, 64. sezona tribine Književni petak započinje s četiri nova urednika: Mirelom Priselac, Hrvojem Pukšecom, Andrijom Škarom i Lovrom Škopljancem. Sezonu otvara Lovro Škopljanec u petak 15. veljače u Galeriji Kupola Gradske knjižnice, s temom 'Dobri loši' i 'loši dobri' književni tekstovi.
Najava • 24.11.2014.

Književnost i (pri)sjećanje : Što zapravo čitatelj pamti?

U sklopu tribine Paralelni svjetovi koja će se održati u ponedjeljak, 24. studenoga u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, razgovarat će se o knjizi Lovre Škopljanca 'Književnost kao prisjećanje'. Gosti tribine su književna kritičarka Jagna Pogačnik i teoretičar književnosti Lovro Škopljanac.
Razgovor • 31.07.2014.

Lovro Škopljanac : Nema teksta kojeg ne vrijedi pročitati do kraja

Razlog zbog kojeg sam odlučio pisati o književnosti u kontekstu pamćenja jest što u literaturi nisam našao odgovor na pitanje što o književnosti misli (provjereno), kako književnost pamti, kako se prema književnosti odnosi većina čitatelja, neprofesionalnih čitatelja, po mojoj procjeni simboličnih (barem) devedeset i devet posto.