Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Mateja Jurčević ×

Razgovor • 12.06.2020.

Mateja Jurčević : Nadam da će moja poezija barem nekoga učiniti blagim i obazrivim

Poezija te odredi tako što promijeni način na koji doživljavaš sve oko sebe, ne nagradom koja dođe onda kada si već do grla u poeziji i iz nje više ne možeš izići. Poeziji me prvo privukao zvuk riječi, a tek zatim njihov smisao. Kasnije, čitajući sve više, budila je u meni niz malih eksplozija. Neke pjesme i danas čitam samo u pokretu, šetkajući po sobi. Poezija me još uvijek uznemiruje, a to što...
Najava • 12.06.2020.

Pjesnikinja petkom: Mateja Jurčević – poezija kao dijalog s Drugim

Kako poezija gradi most između nas i Drugoga, kako ju je moguće pisati kao takav dijalog, ili monolog, koliko je teško danas pisati ljubavnu poeziju. Bit će govora i o stvaranjima koncepata, potencijalima i ljekovitosti poezije, o strategijama pisanja, uredništvu i mnogočemu drugome. Razgovaraju Monika Herceg i Mateja Jurčević.
Najava • 07.11.2019.

Predstavljanje knjige 'Žene iz Altamire' Mateje Jurčević

Predstavljanje knjige 'Žene iz Altamire' Mateje Jurčević održat će se u četvrtak 7. studenoga u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu. Knjigu koja obuhvaća tri ciklusa pjesama, predstavit će Mateja Jurčević, Evelina Rudan, Sanja Baković i Branko Čegec.
Najava • 26.04.2019.

Program 'Poezija u dvorištu' predstavlja Istočni blok

Program Poezija u dvorištu predstavlja pjesnikinju i pjesnike životno i prostorno vezane za istočni dio Hrvatske, stoga je i okvirni naslov ovog susreta Istočni blok. Kako stvaraju i kako pišu suvremeni slavonski pjesnici, što se događa i ne događa s poezijom u prostorima iz kojih dolaze, osjećaju li se u bilo kojem smislu izmješteno...?
Najava • 22.05.2018.

Pjesnikinja Mateja Jurčević gostuje na tribini 'Poezija na živo'

U utorak, 22. svibnja u 19 sati u Booksinom književnom programu, na tribini 'Poezija na živo' gostovat će mlada nagrađivana pjesnikinja Mateja Jurčević. je rukopisom 'Paranoja' osvojila nagradu Goran za mlade pjesnike za 2016. godinu. S urednikom Ivicom Prtenjačom doradila je nagrađeni rukopis i 2017. objavila zbirku 'Bijela vrata'.