Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 09.06.2020.

Pjesnikinja petkom: Mateja Jurčević – poezija kao dijalog s Drugim
Održava se
12.06.2020. u 19h

Prva gošća književnog susreta Pjesnikinja petkom je Mateja Jurčević. Nagrađena Goranom za mlade pjesnike za zbirku pjesama Bijela vrata, Mateja je već 2017. prvom zbirkom pjesama pokazala da se radi o novom, svježem pjesničkom glasu. Puna metaforike i uokvirena konceptom, njena poezija često govori o rubovima na kojima se nalazimo, bilo da smo u sukobu sa svijetom, ili samima sobom.

Njezina nova zbirka Žene iz Altamire tako progovora o ljubavi, usamljenosti, čežnji, o pokušaju da postanemo nešto ili netko za Drugoga i koliko nas želja da budemo voljeni, da budemo prihvaćeni mogu izobličiti.

U ovom razgovoru pokušat će se pronaći odgovori na pitanja kako poezija gradi most između nas i Drugoga, kako ju je moguće pisati kao takav dijalog, ili monolog, koliko je teško danas pisati ljubavnu poeziju kada je sve već možda napisano i zašto ljubavna poezija ima (ili nema) puno zamki. Bit će govora i o stvaranjima koncepata, potencijalima i ljekovitosti poezije, o strategijama pisanja, uredništvu i mnogočemu drugome.

Tribina se održava u petak 12. lipna u 19 sati u zagrebačkom Atelijeru Meštrović (Mletačka 8).

Moderira: Monika Herceg

Mateja Jurčević

Žene iz Altamire

  • Meandarmedia 09/2019.
  • 77 str., meki uvez
  • ISBN 9789533342092
  • Cijena 80.00 kn

Simbolički potencijal naslova nove knjige Mateje Jurčević 'Žene iz Altamire' sugerira poliperspektivno čitanje u rasponu od iskonskih doživljaja ljudske bliskosti, odnosno ljubavi u najizvornijem obliku, do prostora imaginacije i kreacije, odnosno re-kreacije vidljivog i imaginarnog okružja. 

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –