Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Monika Herceg ×

Najava • 07.05.2024.

Tribina Bez cenzure: Umjetnik danas može biti svatko?

Za kirurga ili informatičara traži se znanje, a umjetnik danas može biti svatko. Pa kako to? Kako se to baš umjetnost demokratizirala? O tome i o raznim drugim problemima na tribini Bez cenzure raspravljaju Monika Herceg, Robert Mlinarec, Meri Grubić, urednica i voditeljica Lada Žigo Španić te publika koja je pozvana uključiti se u raspravu.
Vijest • 21.03.2024.

Monika Herceg dobitnica prestižne poljske nagrade European Poet of Freedom Literary Award

Pjesnikinja, dramatičarka i prozaistica Monika Herceg ovogodišnja je dobitnica prestižne poljske nagrade European Poet of Freedom Literary Award za zbirku pjesama "Lovostaj", koju je na poljski prevela Aleksandra Wojtaszek. Nagrada je utemeljena radi promocije europske poezije, ali i povezivanja i popularizacije različitih zajednica, jezika i književnih vizija svijeta.
Najava • 01.03.2024.

Pjesnikinja petkom: Aneta Vladimirov i Suzana Kos

Na tribini Pjesnikinja petkom gostuju autorice Suzana Kos i Aneta Vladimirov. Suzana Kos nedavno je objavila svoju prvu knjigu pjesama 'dante', a Aneta Vladimirov, nakon prvijenca 'Pakao ne možeš poljubiti da prođe' napisala je upravo novu knjigu poezije, 'KostFutura'.
Najava • 08.02.2024.

Razgovor o nasilju nad ženama

Druga tribina u ciklusu književnih razgovora 'Književnost čita znanost, znanost čita književnost bit će o gorućoj i jednoj od najbitnijih tema, nasilju nad ženama. Razgovor o ovoj temi s aktivistkinjom, pjevačicom i voditeljicom, Idom Prester i psihoterapeutkinjom i aktivistkinjom, Anom Pecotić, vodi književnica i urednica Monika Herceg.
Najava • 22.01.2024.

Razgovor o prijenosu traume

Godina započinje s jednom od najbitnijih i danas najzanimljivijih tema, transgeneracijskim prijenosom traume. U fokusu je knjiga Marka Wolynna, 'Nije započelo s vama'. S dvije sjajne gošće, psihoterapeutkinjom Anom Perović te spisateljicom i aktivistkinjom Luizom Bouharaouom razgovara spisateljica i urednica, Monika Herceg.
Najava • 31.03.2023.

Književni petak: Čitaj(mo)! poeziju – drugačiji formati poezije za publiku

O mogućnostima donošenja poezije na drugačiji način pred publiku, kao i formatima kojima se bave – radijem i glumačkim izvedbama – razgovarat će spisateljica Irena Matijašević, urednica na Trećem programu Hrvatskog radija te glumica Gordanom Gadžić, koja je pokrenula uspješan projekt 'U traganju za izgubljenom poezijom'. Tribninu vodi Monika Herceg.
Najava • 24.02.2023.

Pjesnikinja petkom: Dorta Jagić i Maja Marchig

Gošće tribine Pjesnikinja petkom bit će Dorta Jagić i Maja Marchig. O mogućnostima poezije kao promjene nas samih, ali i naše okoline, načinima pisanjima, procesu, radionicama poezije iz perspektive i polaznice i voditeljice radionice, o traženju poezije, počecima pisanja, ali i traženju novih poetskih preokupacija s njima će razgovarati Monika Herceg.