Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Monika Herceg ×

Najava • 22.05.2023.

9. Zagreb Book Festival u znaku Promjene!

Deveto izdanje književne i kulturne manifestacije Zagreb Book Festival održat će se 22. – 26. svibnja s krovnom temom 'Promjena'. Festival će ugostiti tridesetak autora iz Hrvatske i inozemstva kroz različite formate događanja – panel diskusije, promocije knjiga, razgovore i dječji program te dva nova programska formata – 'Storytelling' i 'Knjige i vino'.
Najava • 07.04.2023.

Književnost čita znanost, znanost čita književnost: Pričati i pisati o prostoru

Na tribini 'Književnost čita znanost, znanost čita književnost' koja će se u petak 7. travnja održati u Booksi bit će govora o prostorima i kako ih je moguće pisati. Prostori su česta tema književnosti, a gosti su ovoga puta Ena Katarina Haler, arhitektica i književnica, i Tomislav Augustinčić, antropolog i etnolog, pjesnik te književni kritičar.
Najava • 05.04.2023.

Predstavljanje zbirke kratkih priča s natječaja Biber 05

Predstavljanje višejezične zbirke kratkih priča s natječaja Biber 05 uz razgovor o značaju društveno angažirane književnosti i umjetnosti općenito, održat će se 5. travnja u Književnom klubu Booksa u Zagrebu. Sudjeluju: Ana Kutleša, Miloš Perišić, Ernad Osmić, Ivana Franović i Olja Savičević Ivančević. Razgovor će moderirati Monika Herceg.
Najava • 31.03.2023.

Književni petak: Čitaj(mo)! poeziju – drugačiji formati poezije za publiku

O mogućnostima donošenja poezije na drugačiji način pred publiku, kao i formatima kojima se bave – radijem i glumačkim izvedbama – razgovarat će spisateljica Irena Matijašević, urednica na Trećem programu Hrvatskog radija te glumica Gordanom Gadžić, koja je pokrenula uspješan projekt 'U traganju za izgubljenom poezijom'. Tribninu vodi Monika Herceg.
Najava • 23.03.2023.

Tribina Tri u sedam: Josip Čekolj, Marina Kuveždić, Filip Rutić

Filip Rutić predstavit će svoj prvi roman 'O neuspjehu i nebitnome' uz pomoć urednice knjige Monike Herceg; debitantsku zbirku priča 'Put koji je odabrala' predstavit će autorica Marina Kuveždić u razgovoru s Vidom Barićem, a Josip Čekolj razgovarat će s Monikom Herceg o svojoj prvoj zbirci pjesama 'Junaci i zmajevi u zalasku'.
Najava • 17.11.2022.

Književnost čita znanost, znanost čita književnost: Pričati i pisati o toksičnim vezama i nasilju

Na novoj tribini 'Književnost čita znanost, znanost čita književnost' u središtu je interesa knjiga Milice Vučković, 'Smrtni ishod atletskih povreda' i neke teme kojima se ona bavi, a to su nasilje, narcizam, evolucija nasilja, veze između narcisoidnosti i nasilja te postavljanje osobnih granica u takvim slučajevima.
Najava • 15.09.2022.

Svi jezici regije na drugom međunarodnom festivalu Šibenske književne ure – ŠKURE

Drugo izdanje međunarodnog festivala suvremene književnosti Šibenske književne ure – ŠKURE održat će se od 15. do 17. rujna na nekoliko različitih lokacija u Šibeniku. Ove godine festival ugošćuje niz značajnih, nagrađivanih autorica i autora, Damira Karakaša, Miljenka Jergovića, Moniku Herceg, Milenu Marković, Almina Kaplana, Marka Vešovića i brojne druge.