Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 05.03.2016.

Goranov vijenac Sonji Manojlović, Goran za mlade pjesnike Mateji Jurčević

Ugledna hrvatska pjesnikinja Sonja Manojlović dobitnica je ovogodišnjeg Goranovog vijenca - nagrade za pjesnički opus i ukupan prinos hrvatskoj književosti dok je nagrada Goran za mlade pjesnike dodijeljena Mateji Jurčević, za rukopis radnog naslova "Paranoja".

Dodjela nagrada održat će tradicionalno na Goranov rođendan, 21. ožujka u 13 sati u Domu kulture u Lukovdolu, u slopu 53. Goranovog proljeća.
 

Sonja Manojlović: Dobitnica Goranova vijenca

Sonja Manojlović

Prosudbena komisija u sastavu: Tomislav Brlek, Lana Derkač, Miloš Đurđević, Branislav Oblučar i Delimir Rešicki jednoglasno je odlučila da ''Goranov vijenac'', ove godine dodijeli Sonji Manojlović.

Obrazloženje uz nagradu:

Poezija Sonje Manojlović, već više desetljeća, jedno je od najpouzdanijih i najpoticajnijih čitateljskih, doista trajnih boravišta u kontekstu suvremene hrvatske književnosti - njezina trajna i nedvojbena vrijednost. Od prvijenca "Tako prolazi tijelo" (1965.), zbirke koju objavljuje kao sedamnaestogodišnjakinja, autorica nas svakim novim naslovom još uvijek iznenađuje upravo dubokom polisemantičnošću stihova iza kojih stoji jedna od vrlo rijetkih osoba kojoj je poezija na duge staze istinska ljudska i svaka druga sudbina, a ne trenutačni hir i trik s debelom figom u džepu - usputna stanica do prve proze ili neprestano ponavljanje istih, davno potrošenih, vlastitih i tuđih stihovnih paradigmi. Ta, visoka razina svake stranice sada već pozamašnoga pjesničkoga opusa prepoznata je i ovdje i u inozemstvu, gdje autorica u posljednje vrijeme dobiva brojne književne nagrade. (...)

Iz svih nabrojenih, ali i mnogih ovdje nespomenutih razloga, trenutak kada Sonji Manojlović bude dodijeljen Goranov vijenac bit će prvorazredan događaj u hrvatskome pjesništvu, ali i kulturi općenito. Vrijedna poputnina za put na duge, duge staze, naravno. (Delimir Rešicki)

Mateja Jurčević: Dobitnica nagarde Goran za mlade pjesnike

Mateja Jurčević

Prosudbena komisija u sastavu Kemal Mujičić Artnam, Olja Savičević Ivančević i Ivica Prtenjača jednoglasno je odlučila da između trideset i sedam ovogodišnjih pristiglih radova nagradu Goran za mlade pjesnike dobije Mateja Jurčević za pjesnički rukopis "Paranoja".

Obrazloženje uz nagradu Goran za mlade pjesnike:

Rukopis Mateje Jurčević radnoga naslova Paranoja odlikuje neobična konceptualna uređenost te snažna načitanost uz tako dobrodošlu, a mladim pjesnicima ne suviše pripadajuću, jezičnu eleganciju. Komprimirana misao, malih, ali snažnih pomaka, u čvrsto organiziranom tijelu pjesme, svjedoči o talentu opremljenom dobrim uzorima, načitanoj mladoj pjesničkoj osobnosti koja na pragu tek dvadeset i prve godine života manifestira suverenost vlastitog pjesničkog koncepta i hrabrost koja odlikuje mnogo zrelije pjesničke glasove.

Mateja Jurčević rođena je 17. 9. 1995. u Vinkovcima. Prva četiri razreda osnovne škole završila je u Novim Mikanovcima, a više razrede u Vođincima. Pohađala je Gimnaziju Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Trenutno studira komparativnu književnost i kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –