Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Patrick Modiano ×

Kritika • 19.08.2017.

Patrick Modiano : Mjesto za zvijezdu

Modianov junak neprestano provocira očekivanja što ih na njega postavlja činjenica njegova židovstva – on je sve što književnošću ovjekovječeni 'vječni Žid' nije – bonvivan, cinik, hedonist, rasipnik. Središnja nit u priči jest hrvanje s identitetskim stereotipima koji vrebaju na svakom koraku prijeteći da ga liše njegove autentične biti odnosno slobode da bude ono što jest bez obzira na...
Kritika • 29.01.2017.

Kuda idu izgubljene djevojke (Dora Bruder)

Modiano ima svoja sredstva i svoju logiku koja je suprotna onoj povjesničara. On ne istražuje da bi došao do takozvane istine, on fantazira da bi stvorio istinu onih kojima je on bila uskraćena. Njegov je posao iskupljenje nijemih, nepravedno zavijenih šutnjom.
Najava • 09.03.2016.

Razgovor o djelima Patricka Modianoa

O romanu 'Dora Bruder' i ostalim Modianovim djelima govorit će ravnatelj Francuskog instituta u Hrvatskoj Luc Lévy i glavni urednik Frakture Seid Serdarević. Nakon razgovora slijedi projekcija dokumentarnog filma Hélène Berr, mlada djevojka u okupiranom Parizu (2013.) Jérômea Prieura.
Kritika • 16.10.2014.

Patrick Modiano : Mali Dragulj

No 'Mali Dragulj' zanimljiv je roman. Naglasak je dakako na 'mali'. I na tematskoj jednodimenzionalnosti (pitanje zanemarene djece ne dovodi se u vezu s oslobađanjem žena), na intimi, na žanrovskoj redukciji, na melankoličnoj atmosferi zadimljenih bistroa i chet-bakerovskog 'blue jazza'… Što je sve onima iz Stockholma bilo dovoljno da, nakon pomnog čitanja kompletnog Modianova opusa, Philipa Rotha još...
Vijest • 09.10.2014.

Patrick Modiano dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2014.

Francuski pisac Patrick Modiano dobitnik je Nobelove nagrade za književnost za 2014. godinu. Ovaj 69-godišnjak objavio je preko dvadeset knjiga, a na njegova djela duboko je utjecala atmosfera u poslijeratnom Parizu dovodeći u žarište njegovih književnih prokupacija teme sjećanja i zaborava, identiteta i osjećaja krivnje.