Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 09.10.2014.

Patrick Modiano dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2014.

Francuski pisac Patrick Modiano dobitnik je Nobelove nagrade za književnost za 2014. godinu. Ovaj 69-godišnjak je 11 francuski pisac dobitnik ove prestižne i vrijedne nagrade koja se ove godine dodjeljuje po 107 put.

Patrick Modiano objavio je preko dvadeset knjiga, a na njegova djela duboko je utjecala atmosfera u poslijeratnom Parizu dovodeći u žarište njegovih književnih prokupacija teme sjećanja i zaborava, identiteta i osjećaja krivnje. Za svoja je djela primio brojne nagrade, među ostalima Goncourtovu nagradu (1978), Nagradu Francuske akademije (1972) i Austrijsku državnu nagradu za europsku književnost (2012).

Rođen je 30. srpnja 1945. u predgrađu Pariza. Otac mu je bio Židov porijeklom iz Aleksandrije, a majka Belgijanka koja je u Pariz došla 1942. okušati sreću kao glumica. Roditelji koji su se upoznali u okupiranom Parizu živjeli su napola u tajnosti. Mladi Patrick proveo je cijelo djetinjstvo u atmosferi natopljenoj "otrovnim vonjem okupacije", povezanoj sa stanovitim očevim problematičnim vezama i pričama koje je slušao. Lutajući između škole i hotela, između odsutnoga oca i majke na turneji, vrlo rano je prepušten sam sebi.

Iz svoga je pustolovnog djetinjstva sačuvao prvotnu nostalgiju, koja se odražava u gotovo svim njegovim romanima i koja je okrutno prekinuta tragičnom smrću mlađega brata Rudyja 1957. kojemu je posvetio svoje prve knjige. Škole je pohađao u nekoliko gradova francuske provincije i u Parizu, ali studij nikada nije upisao. Od 1968. profesionalni je pisac. Osim po književnim djelima poznat je i kao autor nekoliko scenarija prema vlastitim ili tuđim predlošcima.  

Kod nas su prevedeni njegovi romani "Izgubljeni kraj" (1989), "Ulica mračnih dućana" (1980) i "Mali Dragulj" (Fraktura, 2005).

Ove je godine Švedska Kraljevska akademija zaprimila 210 valjanih nominacija za Nobelovu nagradu za književnost. Među favoritima su bili kenijski pisac Ngugi wa Thiong'o, japanski Haruki Murakami, bjeloruska spisateljica Svjetlana Aleksijevič i sirijski pjesnik Adonis. Prošlogodišnja dobitnica nagrade je kanadska majstorica kratke priče, Alice Munro.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –