Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

salman rushdie ×

Vijest • 14.08.2022.

Salman Rushdie se oporavlja nakon napada nožem

Pisac Salman Rushdie skinut je s respiratora i govori dok se oporavlja od uboda nožem u SAD-u. Rushdie, čiji je roman 'Sotonski stihovi' doveo do prijetnji smrću iz Irana 1980-ih, u petak je trebao održati predavanje u državi New York, kada je napadnut na književnom okupljanju.
Vijest • 03.09.2019.

Atwood, Ellmann, Evaristo, Obioma, Rushdie i Shafak u finalu za Nagradu Booker 2019.

Objavljena je finalna lista od 6 romana koji konkuriraju za Nagradu Booker 2019., najutjecajniju književnu nagradu u Ujedinjenom kraljevstvu (a vrlo utjecajnu i širom svijeta) koja se dodjeljuje od 1969. godine. Osim slave nagrada Booker pobjedniku/ci donosi i ček na 50.000 funti, a najčešće i vrtoglavu prodaju knjige.
Tema • 19.10.2017.

Sajam knjiga u Frankfurtu u znaku političkih i društvenih promjena

Sajam knjiga u Frankfurtu (Frankfurter Buchmesse) bez sumnje je jedan od najvažnijih i najznačajnijih događaja u svijetu kad je knjiga i izdavaštvo u pitanju. Riječ je o najvećem međunarodnom sajmu nakladničke industrije, mjestu susreta izdavača iz cijelog svijeta na kojem se vidljivo iskazuje moć neke zemlje ili društva u promicanju vlastite kulture.
Kritika • 13.10.2017.

Salman Rushdie : Dvije godine, osam mjeseci i dvadeset osam noći

Rushdie je ateista koji se boji boga. S razlogom. Zbog uvrede njegova proroka već desetljećima nosi glavu u torbi. „Dvije godine, osam mjeseci i dvadeset osam noći“ njegov je obračun s lažnim bogovima, i njihovim pristašama koji „traže da se ubiju pristaše drugih lažnih bogova“; njegov obračun s organiziranim religijama i njihovim izmišljenim bogovima koji stvaraju sasvim konkretnu mržnju i...
Vijest • 11.07.2008.

Salman Rushdie dobitnik nagrade 'Best of Booker'

"Djeca ponoći", knjiga Salmana Rushdiea, za koju je ovaj pisac indijskoga podrijetla 1981. dobio prestižnu britansku literarnu nagradu 'Booker', u četvrtak je dobila nagradu 'Best of Booker', čime je proglašena najboljom u 40-godišnjem razdoblju koliko se ova nagrada dodjeljuje.