Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Xénia Detoni ×

Prevoditelj predstavlja • 14.07.2021.

Prevoditelj predstavlja : Xenia Detoni

Najveći izazov je uvijek i uvijek prva rečenica, hoću li moći uhvatiti pravu intonaciju. Zato je izazov stići već i do pete stranice, ili privesti kraju prvu priču. Unaprijed odrađene bilješke doduše pomažu, ali ne rađaju stil. Prava je sreća da iza tih počešće uzalud potraćenih ponekad i tjedana ne ostaje ništa trajno vidljivo.
Razgovor • 25.05.2021.

Attila Bartis : Etika je sama po sebi prilično neumoljiva stvar

Etika je sama po sebi prilično neumoljiva stvar i nema osobite obzire ni na naš individualni osjećaj sigurnosti ni na našu potrebu za slobodom. Naše neetične odluke mogu se tumačiti psihologijom, opravdati ideologijom, religijom, ili jednostavno nevoljom kad smo prinuđeni birati samo između dva zla; no odluka će i tada ostati neetičnom. Možda je to jedan od najtragičnijih aspekata ljudskog postojanja.
Najava • 10.11.2020.

Predstavljanje romana 'Otok' Sándora Máraija

Predstavljanje romana 'Otok' Sándora Máraija održat će se u utorak 10. studenog u Mađarskom kulturnom institutu u Zagrebu. O knjizi će govoriti prevoditeljica Xenia Detoni i urednica Nataša Medved, a razgovor će moderirati János Dezső, ravnatelj instituta. Ulomke iz romana čitat će glumac Frano Mašković.
Najava • 09.11.2020.

Književni prevoditelj vašem gradu: Xénia Detoni

U ponedjeljak 9. studenog u Knjižari Fraktura gostuje prevoditeljica Xenija Detoni koja će razgovarati o književnom i inom prevođenju, o dvojezičnosti, jeziku i identitetu, o ulozi i radu prevoditelja te o značajnim momentima u bogatoj i šarolikoj karijeri. Voditeljica je Lea Kovács.