Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 09.06.2020.

10. književni festival Bloomsday Croatia: Usta puna Joycea
Održava se
09.-16.06.2020.

Književni festival Bloomsday Croatia koji svakog 16. lipnja u Puli slavi književnika Jamesa Joycea neće oriti gradskim ulicama, ali hrvatski glazbenici su njegovom Uliksu udahnuli novu notu života! Osamnaest glazbenika čita osamnaest epizoda jednog od najvećih romana svih vremena u prvom online izdanju festivala.

Festival Bloomsday Croatia od 2011. godine u Puli kao nekadašnjem domu Jamesa Joycea – jednog od najvećih književnika svih vremena – slavi književnikovo djelo svakog 16. lipnja, no u turbulentnoj i neizvjesnoj 2020. godini s gradskih ulica seli na mrežu. Snimke osamnaest glazbenika nastale su u kućnoj radinosti tijekom dva mjeseca koji su dokinuli ljudski kontakt i mogućnost okupljanja, podsjećajući nas na virtualne alternative životnih prostora uslijed pandemije.

Lutanje kroz devet stotina stranica riječi i rečenica poredanih u savršen red, kako je to običavao opisati zaljubljenik u Joycea umjetnik Ivan Ladislav Galeta, moderna je reinterpretacija Odiseje. Joyceu je Odisej bio najljudskiji od svih klasičnih junaka koji je znao da je pravi razlog za rat, pa tako i razlike među ljudima – trgovina. Odisejeva priča preslikava se na Dublin 1904., a Dublin 1904. na svijet 2020.: opterećenost nacionalnim i rasnim razlikama na temelju tradicije i povijest. Dublin je metonimija za svijet: košnica u kojoj imigranti nisu najpoželjniji, gradom upravljaju korumpirani političari. U njemu običan čovjek utjelovljen u junaku Leopoldu Bloomu teži za životnim univerzalnostima: ljubavi, domom i slobodom. 

Osamnaest hrvatskih glazbenika čitalo je osamnaest epskih poglavlja Uliksa pisanih kroz osamnaest narativnih tehnika, stilova, a predstavljeno kroz osamnaest boja, organa, lokacija i sati, čime se estetike i poetike pojedinih glazbenika vezuju za putešestvije Leopolda Blooma tog običnog 16. lipnja. Struje svijesti, igre riječima i slobodne asocijacije mnogima su Sizifov posao, ali glazbenicima su to prirodni impulsi. 

Ležerni Reper iz sobe čita o došljačkom iskustvu u Dublinu 1904., nakon što se na Dori ove godine predstavio pjesmom “Vrati se iz Irske”. Putujuća glazbenica Aklea Neon ostala je do dna u svojem ljetnom singlu “Riba iz kade” i okupana cvijećem i mirisnim parama i uljima zaronila u epizodu Lotofazi romana, dok je Ivanka Mazurkijević kroz Blooma rastumačila koncepte nacije, domovine i ljubavi. Kandžija opisuje gastronomsko-ironijsko iskustvo jutarnjeg uživanja u ovčjim bubrezima i pečenim iznutricama, ne bi li zajedno s ostalima pokazao kako svaki, običan, svakodnevni čovjek jest realan junak života kojeg ne trebaju zadesiti sudbonosni trenuci. Uliks je okupiran malim iskustvima koja uzimamo zdravo za gotovo, pa ga nekad treba čuti odmaknut od njega, što su joyceovski vjerno dočarali nemanja i Porto Morto čije su struje misli hipnotizirajuće jednako kao pjev sirene Lu Jakelić. Uliks je zbirka beskonačnih točnih podataka grada i zemlje u trenutku kada se Joyce zaljubio u svoju suprugu tog 16. lipnja, nakon čega nakratko dolazi u Puli, a tijekom svoje 37-godišnje odiseje u kojoj je, poput ekspresivne Sare Renar, otvorena srca rekao konačno DA životu, ljubavi i svijetu u kojem smo svi lutajuće stijene.

Bloomsday Croatia će tjedan dana kročiti kroz mnogima zastrašujući roman i svoje deseto izdanje izmjestiti u virtualni svijet. Snimke čitanja bit će od 9. do 16. 6. 2020. prikazane na kanalima festivala (Youtube, Instagram, Facebook...).

Glazbenici koji su sudjelovali: Žarko Dragojević (E516), Roko Crnić (Porto Morto), J.R. August, Kandžija, Aklea Neon, Lucija Ivšić (Punčke/Mockingbird), Reper iz Sobe, Aljoša Šerić (Pavel), Nina Romić, Boris Štok, Lu Jakelić, Nola, Ivanka Mazurkijević, Ivana Picek, Anja Papa (pocket palma), Ane Paška i Sara Renar.

Izvor: Bloomsday Croatia

– Povezani sadržaj –

Najava • 14.06.2006.

Bloomsday na Tuškancu

– Pretraži sve članke –