Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 27.05.2019.

100. obljetnica rođenja Jure Kaštelana - predstavljanje knjige izabranih pjesama 'Sklad urlik'
Održava se
28.05.2019. u 12h

Društvo hrvatskih književnika obilježit će 100. godišnjicu rođenja Jure Kaštelana (1919-2019), jednoga od najvažnijih hrvatskih poslijeratnih modernističkih pjesnika, u utorak 28. svibnja 2019. u 12 sati (Trg bana Josipa  Jelačića 7/I, Zagreb).

Bit će predstavljena knjiga autorovih izabranih pjesama "Sklad urlik" (prir. Tomislav Brlek, Mala knjižnica DHK, 2019), objavljena povodom ove obljetnice, s ciljem da se kritički osvrne na njegov opus i utjecaje koje je izvršio na tijek poetskog kretanja u drugoj polovici 20. stoljeća. 

Kaštelanova poezija jednako je zanimljiva po svojim tematski, formativnim, izražajnim i stilskim osobinama. Kaštelan rabi iskustva usmenoga pjesništva i leksičkom razinom i strukturom svojih redaka: napose on koristi iskustva međuratnog hrvatskog pjesništva, naročito hrvatske varijante početaka nadrealističkih eksperimenata. U sadržajnom smislu Kaštelanova su tematska usmjerenja crpljena iz društvene aktualnosti, koja će se poslije u skladu s društvenim i povijesnim promjenama, upotpunjavati i mijenjati, ali će ipak ostati unutar toga horizonta. Tomu valja dodati i vidljivu autorovu egzistencijalnu zabrinutost. Dominantna je tema rata i zazivanje arhetipskih elemenata djetinjstva kao simbola vitalizma, rasta, mladosti. Druga je bitna tema ljubav – ljubav spram drage, spram domovine i kozmička ljubav kao temeljno načelo univerzuma. Tema pak slobode komplementarna je temi rata i domoljublja. 

O Šoljanovu životu i djelu govorit će: Tomislav Brlek, Željka Lovrenčić, Tonko Maroević, Ivica Matičević, Antun Pavešković i Božidar Petrač.

Izabrane stihove Jure Kaštelana interpretirat će dramski umjetnik Joško Ševo.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –