Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 21.05.2013.

12. Festival europske kratke priče u Zagrebu i Varaždinu
Održava se
26.05.2013.

12. Festival europske kratke priče održat će se 26. - 31. svibnja u Zagrebu i Varaždinu, a ugostit će preko dvadeset ponajboljih svjetskih pisaca iz petnaest zemalja.

Festival će službeno otvoriti Owen Martell (Vels), Josip Novakovich (Kanada) i Keith Ridgway (Irska) u nedjelju, 26. svibnja u 20 sati u književnom klubu Booksa čitanjem i razgovorom 'Između dvije lijepe vatre: priče i romani’.

Svake godine se na FEKP-u domaćoj publici predstavlja jedna nacionalna književnost - ove je godine zemlja partner Vels (Wales), a velšku književnost predstavljat će Deborah Kay Davies, Jon Gower, Owen Martell i Rachel Trezise.

Što su nam domovine (jezik, zemlja, kultura?) i treba li im biti/ostati vjeran – ostati ili otići? Dok svijet obilježava 10 godina od invazije na Irak, a prijepori oko opravdanosti vojne intervencije ne prestaju – Hassan Blasim, sjajan irački pisac s finskom adresom i Rawi Hage, Kanađanin i Libanonac – dobitnik prestižne nagrade IMPAC Dublin, razgovarat će o posljedicama odluka koje su za njih donosili drugi, o svojim književnim i ljudskim odgovorima na odluke koje su promijenile svijet u kojem živimo.

Na FEKP-u će biti govora i o ulasku Hrvatske u EU, u razgovoru u društvu Europljana s različitim iskustvima – Iraca, Španjolaca, Bugara, Britanaca… – pisaca koji nam o tome imaju koješta reći.

Festival europske kratke priče posjetit će i Karrie Fransman, stripašica čiji su autobiografski stripovi izlazili u The Guardianu, a njezin serijal "The Night I Lost My Love" objavio je The Times. Kao samostalnu knjigu objavila je "The House That Groaned", koji je The Observer proglasio stripom mjeseca.

U želji da se kratke priče na ovogodišnjem festivalu obogate slikom i zažive u vizualnom svijetu, ovogodišnjem će se festivalu pridružiti umjetnička forma koja spaja sliku, priču i pokretne slike. Šest stripašica, među kojima je i Karrie Fransman, odvažilo se na pustolovinu stvaranja stripa iz priče. Lea Kralj Jager, Helena Janečić, Ivana Armanini, Ivana Pipal i Sara Divljak pod budnim okom i uz pomoć strip umjetnika Stjepana Bartolića, kratke su stripove pretvorile u animirane najave.

Na FEKP-u neće manjkati ni predstavljanja novih knjiga, a hrvatska će izdanja svojih knjiga predstaviti europske književne zvijezde, poznate domaćoj publici: Philippe Claudel, Paolo Giordano, Josip Novakovich, Filip David, Alek Popov i Rawi Hage.

A tu su i nastupi domaćih autora – Damira Karakaša, Senka Karuze, Denisa Peričića, Ivane Simić Bodrožić...  te proslava 26. rođendana kultne knjige Ede Popovića "Ponoćni boogie", i 36. rođendana prve napisane priče njezina tvorca – Ede Popovića.


Gosti 12. FEKP-a su: Hassan Blasim (Irak/Finska), Philippe Claudel (Francuska), Mary Costello (Irska), Karrie Fransman (UK), Filip David (Srbija), Paolo Giordano (Italija), Jon Gover (Vels), Rawi Hage (Kanada/Libanon), Damir Karakaš (Hrvatska), Deborah Kay Davies (Vels), Senko Karuza (Hrvatska), Ildiko Lovas (Mađarska), Adam Marek (UK), Owen Martell (Vels), Josip Novaković (Kanada), Denis Peričić (Hrvatska), Alek Popov (Bugarska), Edo Popović (Hrvatska), Keith Ridgway (Irska), David Roas (Španjolska), Ivana Simić Bodrožić (Hrvatska), Rachel Trezise (Vels).


12. FEKP održat će se u Zagrebu u književnom klubu Booksa, Studentskom centru, U Dvorištu, Medijateci Francuskog instituta, Talijanskom Institutu za Kulturu, Filozofskom fakultetu, Knjižnici i čitaonici Bogdan Ogrizović i The Beertiji, a u Varaždinu u koji se FEKP 'seli' na dva dana (29. i 30. svibnja) u sceni Zvonimir Rogoz varaždinskog HNK.

Ulaz na festival je besplatan!

Više informacija: FEKP!

– 12. Festival europske kratke priče - program –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –