Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 03.06.2017.

12. Ogulinski festival : Bajke u novom ruhu
Održava se
09.-11.06.2017.

Ogulinski festival bajke održava se 12. godinu zaredom od 9. do 11. lipnja pod motom Bajke u novom ruhu. Želeći potaknuti kreativnost kod najmlađih, kao i čitanje bajki i knjiga, te kulturno stvaralaštvo, festival donosi niz kazališnih predstava, radionica i pričaonica koje ove godine dolaze obučene u "novo ruho".

Riječima Marija Kovača, umjetničkog direktora Ogulinskog festivala bajki: „U svojoj posljednjoj netinejdžerskoj godini vaš najdraži festival nastavlja nuditi bogati meni predstava, pričaona, radionica i ostalih slastica za cijelu obitelj. Naši vjerni posjetitelji primjetit će ipak kako ove godine nudimo znatno više radionica jer nam je želja da naša dječja publika ne bude isključivo u funkciji pasivnog promatrača već da na OGFB-u nešto i nauči i ponese sa sobom.

Predstave koje nam dolaze su standardno bajkovite tematike a, kao i svake godine, ponajviše je zastupljen književni opus naše Ivane Brlić Mažuranić čija "Kuća bajki" je i svojevrsna središnja točka našeg festivala. Ulaz na sve predstave i većinu radionica je besplatan no mjestimično smo, zbog povećanih materijalnih troškova, bili prisiljeni staviti minimalne kotizacije na neke radioničarske programe.

Probajte tijekom tri dana zaboraviti na brige, financije i sivilo koje vas okružuje te zajedno sa nama zakoračite u - BAJKU!“

Kreativno-edukativne radionice

Lutke iz davnine - bjesovi, vile i divovi koji se u bajkama "Priče iz davnine" pojavljuju kao ravnopravni likovi uz realna bića, poslužile su kao nadahnuće za oblikovanje lutaka osebujnog obličja i upečatljivog karaktera. Sudionici radionica će vizualizirati svoj doživljaj Ivaninih nadnaravnih bića te tako stvoriti bogatu galeriju štapnih lutaka naglašenog reljefa i kolorita. Radit će tehnikom modeliranja i oslikavanja uz kolažnu konstrukciju tijela.

Tu su i radionice "Ja sam…?", "Glasovi u bajci", "Naša bajka", koje će potaknuti djecu na stvaranje i interpretaciju svojih bajki izrađivanjem čarobnih likova, bojanjem, crtanjem, pričanjem, govornim vježbama i pogađanjem, a sve u svrhu učenja iskazivanja emocija i prenošenja ljubavi prema bajkama najmlađima. Izložba dječjih igračaka i proljetna radionica kreativnosti potaknut će djecu na igru bojama i oblicima.

Pričaonice

Neizostavan dio festivala svakako je pripovijedanje. Na Festivalu gostuju neke od najpoznatijih hrvatskih pripovjedačica koje će čitati i pripovijedati hrvatske narodne bajke, ali i bajke poznatih svjetskih pisaca poput Hansa Christiana Andersena, ili pak "Tri čarolije", japansku verziju poznatog "Mačka u čizmama", u kojoj baš poput poznatog Mačka stari mudri svećenik svojom lukavštinom oslobodi cijelu planinsku šumu jedne vrlo zle vještice. Priča će biti pripovijedana publici na stari japanski način pričanja priča, kamišibai, koji na europskom tlu predstavlja sasvim nov i inovativan način predstavljanja priča.

Predstave

Profesionalna kazališta i ove godine čine važan dio festivala, te tako u samo tri dana publiku očekuje čak 10 predstava profesionalnih kazališta i sedam amaterskih. Povest će vas na putovanje kroz raznolik sadržaj, od klaunsko žonglerske predstave, lakrdijaškog showa, preko putovanja na letećem tepihu prema Tunisu i Iranu, do svima dobro znanog Grge Čvarka, Popaja kojeg Oliva pokušava natjerati na vjenčanje, nasukavanja na otoku Zlarinu te ljubomornog Gurbača. Lutat ćete šumom i gradom u pratnji Vilje, nadasve dražesnog psića i učiti o ljubavi uz Teatar Poco Loco i kazalište Smješko. Prvi puta publici će biti predstavljena i predstava u koju je kroz koreografiju uveden znakovni jezik, pušten djeci da ga sama dešifriraju.

Plesat će se s balerinama, pjevati sa Svirkom svemirkom, upoznati se s bubamarama i skakavcima, pogledati totalni makeover bajke o ribaru i ribici, vidjeti modernu Snjeguljicu, a Festival će posjetititi i najpoznatiji ogulinski gorostas Regoč, kao i neizostavni Malik Tintilinić.
 

Dođite u Ogulin vlakom!

Za sve posjetitelje smo organiziran je prijevoz vlakom iz Zagreba, Jastrebarskog, Karlovca i Rijeke po promotivnim cijenama!

Karlek
Subota, 10.6.2017.
Zagreb-Ogulin-Zagreb
Zagreb 8.12 sati, Jastrebarsko 8.45 sati, Karlovac 9.10 sati, Ogulin 10.12 sati (dolazak)
Povratak iz Ogulina 16.13 sati

Rijeka-Ogulin-Rijeka
Rijeka 7.27 sati, Ogulin 9.45 sati (dolazak)
Povratak iz Ogulina 15.55 sati i 18.41 sati, uz dolaske u Rijeku u 18.41 sati, tj. 20.43 sati

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –