Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 08.03.2023.

16. festival pričanja priča PRIČIGIN
Održava se
21.-25.03.2023.

Novo vodstvo omiljenog splitskog festivala održalo je u utorak, 7. ožujka 2023., konferenciju za medije povodom 16. izdanja festivala pričanja priča PRIČIGIN, koje će se održati u Splitu od 21. do 25. ožujka 2023. Tom su se prigodom predstavnicima medija predstavile izvršna direktorica Maja Vrančić, umjetnička direktorica Patricija Horvat te producentica i voditeljica odnosa s javnošću Viktoria Šižgorić Zorić.

Maja Vrančić zahvalila se prije svega dosadašnjem vodstvu Pričigina, Petru Filipiću i Renatu Baretiću, koji su s punim povjerenjem prepustili palicu novom kreativnom timu i savjetima pomogli u organizaciji ovog izdanja festivala, zahvalila se i sponzorima te je izdvojila dva posebna projekta osmišljena u sklopu ovogodišnjeg Pričigina: izložbu fotografija s proteklih 15 Pričigina i program povodom obilježavanja 100. obljetnice rođenja Miljenka Smoje, u kojem će i Pričigin odati počast tom velikom splitskom tvorcu priča, i to na tipični pričiginski način: pričanjem priča o Smoji.

Patricija Horvat najavila je ovogodišnji program festivala, koji će trajati pet dana. Naglasila je da koncept festivala ostaje isti: zanimljive teme, pomno birani gosti, pouzdani moderatori, sjajne priče. U 10 festivalskih programa sudjelovat će 45 odraslih sudionika i desetero djece. Osim već tradicionalnih programa u kojima na odabrane teme pričaju pisci i spisateljice – regionalni, hrvatski i splitski – ove će se godine kao pripovjedači okušati i turistički vodiči, PR ovci i ljudi koji su život na kontinentu zamijenili životom na otoku. U dvjema autorskim večerima publiku će zabavljati popularna pjevačica sevdaha Amira Medunjanin i legenda glumišta Rade Šerbedžija. Događanja prva četiri dana održavat će se u Domu mladih. Posljednjeg dana, u subotu, u Gradskoj knjižnici Marka Marulića održat će se Dječji Pričigin (PriČAgin), na kojem osnovnoškolci pričaju vlastite priče na zavičajnom jeziku, a u Oštariji u Viđakovi' program u sklopu „Smojinih 100“, na kojem će osim „službenih“ pripovjedača o Smoji moći pričati i publika. 

Spomenula je i da Pričigin ove godine izlazi izvan granica Splita i Dalmacije te da će prvi put gostovati na otocima Cresu i Lošinju, u dvodnevnom programu u kojem će nastupiti neki od najvrsnijih pripovjedača i pripovjedačica proteklih 15 godina a koji će se održati 21. i 22. travnja 2023.

Viktoria Šižgorić-Zorić, koja je zadužena i za vizualni identitet festivala, predstavila je redizajnirani logotip, osvježen kako bi bio upečatljiviji, naglašavajući da su klasične pričiginske loptice, koje od početka pričaju festivalsku priču, i dalje njegov zaštitni znak. Potom je najavila izložbu povodom obilježavanja prvih petnaest godina Pričigina, pod nazivom „Pričigin narodu“, organiziranu u suradnji s Fotoklubom Split. Izložbom se želi odati priznanje ne samo osnivačima, nego i sudionicima i svima drugima, uključujući publiku, koji su pridonijeli stvaranju „pričiginskog fenomena“ te podsjetiti građane na zanimljive trenutke zajedničkog veselja. Izložba će se otvoriti u petak, 10. ožujka u 19 sati u Galeriji fotografije Fotokluba Split (Marmontova 5) i moći će se pogledati do kraja ovogodišnjeg Pričigina.

Svečano otvorenje 16. Pričigina održat će se u utorak, 21. ožujka, u 19 sati, na prvi dan proljeća i Svjetski dan pripovijedanja, u Domu mladih u Splitu (Ulica Slobode 28). Nove organizatorice Pričigina nadaju se da će ispuniti očekivanja vjerne pričiginske publike te ove i sljedećih godina privlačiti i sve više novih poklonika. Jer Pričigin donosi radost, u kojoj bi voljele da sudjeluje što više ljudi.

Sve informacije 16. Pričigina dostupne su na mrežnim stranicama festivala a objavljuju se i službenim društvenim mrežama festivala.

Festival Pričigin organizira Udruga Pričigin, pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Grada Splita, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije, uz medijsko pokroviteljstvo T-portala, Radio Splita te potporu brojnih partnera, kao što su Multimedijalni kulturni centar, Fotoklub Split, Gradska knjižnica Marka Marulića, Radio Kampusa, Hotel Slavija, restoran Para di šoto, Oštarija u Viđakovi', Pixera, Elekta, Revicon, Karla i drugi.

Ulaz na sve programe festivala je besplatan!

(ŠESNAESTI) FESTIVAL PRIČANJA PRIČA „PRIČIGIN“
Split 2023., Amfiteatar Doma mladih (MKC)

Foto: Maja Prgomet

Prvi dan, utorak, 21. 3. 2023.

● 19.00: Otvaranje Šesnaestog Pričigina + Hrvatske spisateljice i spisatelji pričaju: „Više nego jučer, manje nego sutra“, priče o inflaciji
Gosti: Sanja Baković, Lidija Deduš, Siniša Pavić, Andrija Škare, Davor Špišić, Marina Vujčić
Vodi: Patricija Horvat

● 20.45: „Sevdah kao priča u pjesmi“ – autorska večer
Gošća: Amira Medunjanin 
Vodi: Boris Dežulović

● 22.00, Klub Kocka: Pričiginski party, DJ Duple


Drugi dan, srijeda, 22. 3. 2023. 

● 19.00: Lijepa vaša: „Sram me i stid bilo!“, priče o… hm, kako da vam kažem…
Gosti: Đorđe Gregović (CG), Nikola Kuprešanin (HR), Aleksandar Prokopiev (MAK), Nenad Škaljac (HR), Goran Vojnović (SLO)
Vodi: Kruno Lokotar

● 20.30: „Ajte vi, svitu, lipo doma“, priče turističkih vodiča
Gosti: Tina Biluš, Lana Iljadica, Dino Ivančić, Danijela Matijević, Leo Nikolić, Ivica Profaca
Vodi: Katja Grcić


Treći dan, četvrtak, 23. 3. 2023. 

● 19.00: „Sa Zagrebačke gore nikad ne vidi se more“, priče namjernih Trećićana
Gosti: Nataša Bokor, Ana Dokmanović, Žan Jakopač, Diana Magdić, Igor Tomljenović
Vodi: Renato Baretić
  
● 20.30: „Kako prodati bijele bubrege“, PR-ovske priče
Gosti: Željko Erceg, Krešimir Macan, Ankica Mamić, Jerko Trogrlić, Gordan Turković
Vodi: Jasen Boko
 

Četvrti dan, petak, 24. 3. 2023.

● 19.00: Splitske spisateljice i spisatelji pričaju: „Zemljo, otvori se“, priče o blamaži
Gosti: Marijo Glavaš, Aleksandra Kardum, Siniša Kekez, Miro Morović, Boris Škifić
Vodi: Edi Matić

● 20.30: „Radujte se, narodi“ – autorska večer
Gost: Rade Šerbedžija
Vodi: Ivica Ivanišević


Peti dan, subota 25. 3. 2023.

● 10.00: Dječji Pričigin: „PriČAgin“
Mjesto: Gradska knjižnica Marka Marulića, Središnjica

● 12.00: „Moglo je i svršit gore“, Hommage Miljenku Smoji
Gosti: Boris Dežulović, Ivica Ivanišević, Siniša Reljić, Željko Rogošić
Vodi: Herci Ganza
Mjesto: Oštarija u Viđakovi'

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –