Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 20.05.2019.

18. Festival europske kratke priče: HOMO NARRANS
Održava se
02.-07.06.2019.

18. Festival europske kratke priče održava se od 2. – 7. lipnja 2019. u Zagrebu i Rijeci.

Festival europske kratke priče manifestacija je koja se uz pomoć Ministarstva kulture RH, Ureda za kulturu grada Zagreba te kulturnih instituta i veleposlanstava zemalja koji djeluju u Hrvatskoj (British Council, Goethe Institut, Talijanski kulturni institut, Francuski institut za kulturu, Austrijski kulturni forum…; veleposlanstva Španjolske, Nizozemske, Mađarske, Švedske, Izraela...) održava već osamnaest godina, u organizaciji Hrvatskog društva pisaca (HDP). 
 
Osamnaesto izdanje FEKP-a, s temom HOMO NARRANS istražit će temeljnu ljudsku potrebu za pričanjem. Uživamo li svi jednaka prava i mogućnosti da ispričamo svoju priču? Jesmo li kao pojedinci i društvo spremni čuti priče drugih? Kao pripovijedajuće biće, čovjek oduvijek manevrira morem priča, a razumijevanje te vještine i duboko ljudske potrebe, kao i pomicanje granica onoga što smo spremni čuti i razumjeti, predstavlja mjeru našeg razumijevanja nove Europe i svijeta u kojem živimo. 

Gosti su ovogodišnjeg festivala autori koji pišu različite forme, autori fluidnih identiteta, koji obitavaju na razmeđu različitih kultura i u svome djelu na raznovrsne načine tematiziraju osnovnu ljudsku potrebu, sposobnost i nuždu – da se ispriča i u svemu oko sebe prepozna priča: – László Krasznahorkai (Mađarska), Rosa Liksom (Finska), Elvis Malaj (Albanija/Italija), Melania Mazzucco (Italija), Colum McCann (Irska), Semezdin Mehmedinović (BiH/SAD), Josip Novakovich (Hrvatska/Kanada), Andres Neuman (Argentina/Španjolska), Antonio Ortuňo (Meksiko), Goran Samardžić (BiH), Adania Shibli (Palestina), Alan Titley (Irska), Melatu Uche Okorie (Nigerija/Irska).

Programska je posebnost i težnja ovog festivala dovesti u Hrvatsku najznačajnija imena suvremene europske književne scene te osmisliti manifestaciju koja bi se živošću i neposrednošću, ali i ozbiljnošću i atraktivnošću pretvorila u jedan od središnjih književnih događaja u Hrvatskoj, u čemu – sudeći po broju posjetitelja te reakcijama domaćih i inozemnih medija te gostiju – uspijeva. 
 
U dosadašnjih sedamnaest izdanja FEKP-a gostovalo je više od tri stotine gostiju iz tridesetak zemalja svijeta, među njima i dobitnici najuglednijih svjetskih nagrada poput Pulitzerove, nagrade Man Booker, Independent, Strega, Dublin IMPAC, Frank O'Connor ili američke National Book Award. Počasni gosti bili su Irska, Vels, Nizozemska, Škotska, Brazil i Katalonija, pozornice su odzvanjale „velikim“ i „malim“ jezicima (islandski, baskijski, latvijski, malteški, velški…), a u projektu blizancu festivala, ediciji Antologije europske kratke priče, objavljeno je 18 vrijednih knjiga, zemljovida onoga što je prezent, a vjerojatno i futur književnosti našega kontinenta.

Uz nastupe pisaca važan dio FEKP-a čine prevoditeljske radionice na kojima najbolji mladi prevoditelji bivaju nagrađeni, a tu su i susreti književnih profesionalaca, književni natječaji (Natječaj za kratku priču) te suradnja s rezidencijama za pisce u zemlji i inozemstvu. Također, FEK je dio međunarodne platforme Literature Across Frontiers te uspješno surađuje s brojnim europskim kulturnim fondacijama i institucijama (Traduki, ILE, ITHL, Scottish Art Council, Institut Etxeparre, NLPVF, Institut Ramon Llull...). 
 
Još jedna stvar po kojoj se FEKP ističe među književnim manifestacijama jest težnja da rezultat njeogova djelovanja ne bude vidljiv samo u Zagrebu, i ne samo tijekom trajanja festivala. Svake godine FEKP se dijelom programa seli u druge hrvatske gradove (Osijek, Beli Manastir, Hvar, Zadar, Rijeka, Split, Dubrovnik, Pazin, Varaždin, Šibenik…), a 2019. Festival gostuje u Rijeci, uz podršku lokalnoga Ureda za kulturu, kao dio projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture. 

Više o programu, uskoro na stanicama FEKP-a.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –