Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 17.12.2018.

20. prosinca 2018. je rok za dostavu komentara s prijedlozima za poboljšanje nacrta novog modela otkupa knjiga

Nakon što je 6. studenoga 2018. u Muzeju Mimara održan sastanak s predstavnicima narodnih knjižnica o prijedlogu novog modela otkupa knjiga kojim bi se nastojale ispraviti nepravilnosti i nedostatci zamijećeni u dosadašnjem modelu koji se primjenjivao zadnjih dvadeset godina, Ministarstvo kulture je u ponedjeljak 10. prosinca započeti dijalog nastavilo, ovaj put s nakladničkom zajednicom kojoj je također predstavljen novi model, s pozivom da do 20. prosinca elektroničkim putem dostave svoje komentare s prijedlozima za poboljšanje

Otkup knjiga za narodne knjižnice, kao dopuna redovnoj knjižničnoj nabavi, trebao bi se kao pilot projekt provoditi u 2019. godini.


U Ministarstvu kulture su izradili Nact prijedloga novog modela prema kojem bi Ministarstvo kulture sredstva isplaćivalo narodnim knjižnicama, a one bi zatim po preporuci Kulturnog vijeća za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost samostalno kupovale knjige i o tome izvještavale Ministarstvo kulture. Na taj bi se način intenzivirala komunikacija između narodnih knjižnica kao kupaca knjiga, što su one i do sada bile raspolažući sredstvima koja im je Ministarstvo kulture svake godine odobravalo za nabavu knjižne i neknjižne građe, te nakladnika odnosno eventualno distributera i knjižara kao dobavljača.


U Ministarstvu kulture ističu da su svjesni da će provedba ovog modela zahtijevati više angažmana i od narodnih knjižnica i od nakladnika budući da će se naručivanje i plaćanje odvijati izravno između tih dvaju dionika. S druge strane, Ministarstvo kulture neće se miješati u politiku određivanja cijena knjiga po kojima će narodne knjižnice nabavljati knjige, što je velika razlika u odnosu na dosadašnji model prema kojem je Ministarstvo kulture bilo jedino koje je kupovalo knjige od nakladnika po punoj maloprodajnoj cijeni istaknutoj na poleđini knjige sukladno još uvijek važećem Sporazumu o jedinstvenoj cijeni knjige.

Novi model otkupa knjiga nastavak je reformskih mjera koje se odnose na područje knjige i nakladništva koje su započete novim modelom potpore izdavanju knjiga u 2019. godini.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –