Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 26.05.2022.

21. Festival europske kratke priče – Promjene
Održava se
05.-10.06.2022.

Vizual: Hana Tintor

Već 20 godina Festival europske kratke priče u Hrvatsku dovodi najznačajnija imena suvremene europske književne scene i organizira manifestaciju koja se ističe kao jedan od središnjih književnih događaja u Hrvatskoj. Dvadeset prvo izdanje FEKP-a, naslovljeno Promjene, istraživat će pitanja čiju je aktualnost nemoguće prenaglasiti – tektonski poremećaji kojima smo u protekle dvije godine svjedočili kako u svijetu tako i u Hrvatskoj nesumnjivo se odražavaju na svaki aspekt našega života i pred nas postavljaju brojne upitnike kojima kročimo u budućnost, ali nam daju priliku, i obavezu, da sagledamo kakva nam je bila prošlost i što iz nje naučiti? Kroz šest dana u različitim zagrebačkim i zadarskim prostorima kulture saznat ćemo koliko se promijenio svijet za autore i autorice, koliko su se promijenili sami autori i, na koncu, što se dogodilo s književnosti u (post)pandemijskom vremenu.

Program i autori 21. FEKP-a

Festival europske kratke priče održat će se od 5. do 10. lipnja 2022. u dva hrvatska grada, Zagrebu i Zadru. U programu sudjeluje gotovo četrdeset autora i autorica iz gotovo deset različitih država. Najveća zvijezda ovogodinjeg FEKP-a kultni je britanski pisac i filmaš, Hanif Kureishi koji je virtualno sudjelovao na Festivalu 2020. godine i tada čvrsto obeća da će, kad to prilike omoguće, sudjelovati i uživo. Jedinstvena je to prilika upoznati jednog od najznačajnijih autora proteklih trideset godina, autora kojeg je časopis "Times" uvrstio među pedeset najvećih britanskih poslijeratnih pisaca, čiji britak i duhovit stil briljantno secira ne samo britansko društvo nego sve naše svakodnevice.

Uz njega, na FEKP dolaze Andrea Bajani, jedan je od najcjenjenijih i najnagrađivanijih talijanskih pisaca mlađe generacije, koji će nam objasniti na koliko se načina sve može napisati autobiografija, Patricia Esteban Erlés, španjolsa književnica, kolumnistkinja i sveučilišna profesorica, autorica fantastikom i začudnošću prožetim kratkim pričama, Jakuta Alikazović, francuska književnica bosanskog i crnogorskog porijekla, dobitnica Goncourtove nagrade za najbolji roman prvijenac, Mazen Maarouf, palestinsko-islandski pisac, pjesnik, prevodilac i novinar, koji će otkriti što su to točno šale za snajperiste i zašto mu je upravo to naslov knjige. te Michael Fehr, njemački književnik i glazbenik, rođen s teškim oštećenjem vida a ipak poznat po upečatljivim i energičnim glazbeno-scenskim nastupima u kojima pjeva i pripovijeda.

U programu pod nazivom „Regija i ja: Me & Yu“, koji će moderirati Boris Postnikov, okupit će se jaka regionalna ekipa koja će se predstaviti i na večernjim čitanjima – dolaze Rumena Bužarovska iz Skopja, Lejla Kalamujić iz Sarajeva, Danilo Lučić iz Beograda i Lana Bastašić. Riječ je o hvaljenim autoricama i autorima koji su se proslavili izvan granica svojih zemalja, svi su objavljivani i čitani u Hrvatskoj i svi su vrlo aktivni u književnom polju – Lana Bastašić jedna je od osnivačica škole književnosti Bloom u Barceloni i katalonskog književnog časopisa; Rumena Bužarovska koautorica je i suorganizatorica večeri pripovijedanja ženskih priča, Danilo Lučić urednik je portala i časopisa, a Lejla Kalamujić je queer autorica i dobitnica mnogobrojnih književnih nagrada. Domaće boje branit će vrsni pisci kao što su Želimir Periš, Dalibor Šimpraga, Ivica Đikić, Marija Andrijašević, Ivan Jozić, Dinko Kreho, Espi Tomičić, Senko Karuza, iz Zadra stižu Igor Eškinja, Iva Pejković i Staša Aras, a predstavit će se i mlade nade Lucija Butković, Marija Katalinić, Luca Kozina i Marina Negotić.

Programi će se odvijati uživo i virtualno te će uz književne, uključivati i druge umjetničke izraze poput glazbe, storytellinga, live-paintinga… programe u kojima književnost ulazi u dijalog s drugim umjetnostima (strip, animacija, glazba, film, likovnost) – što dovodi do zanimljive suradnje s drugim dionicima domaćih umjetničkih scena. 

21. Festival europske kratke priče otvara se 5. lipnja, u 20 sati, u Petom kupeu, novom popularnom zagrebačkom okupljalištu, gdje će Roman Simić i Hanif Kureishi razgovarati o tome što se zaista dogodilo od romana „Buddha iz predgrađa“ do zbirke eseja „Što se dogodilo?“ Nakon razgovora s Kureishijem, kroz maštu i kist Danijela Žeželja te muziku braće Sinkauz Marca Quarantotta publika će imati prliku spoznati kako priča, slika i glazba međusobno surađuju. 

Ulazak na sve programe je besplatan, priče i razgovori sa stranim piscima bit će prevođeni na hrvatski jezik, a festival će biti moguće pratiti i online putem prijenosa uživo na društvenim mrežama FEKP-a i YouTube kanalu

21. FEKP organizira Hrvatsko društvo pisaca, a ostvaren je u suradnji s Ministarstvom kulture i medija RH, Gradom Zagrebom, Gradom Zadrom, Agencijom za mobilnost i programe EU, Tradukijem, Talijanskim institutom za kulturu, Veleposlanstvom kraljevine Španjolske i svim sjajnim prostorima kulture u kojima se FEKP odvija – Petim kupeom, Booksom, Knjižarom Fraktura, Malim pogonom Tvornice kulture, Filozofskim fakultetom u Zagrebu, Kazalištem lutaka Zadar i Sveučilištem u Zadru.
 
Više saznajte na: europeanshortstory.org i na društvenim mrežama Facebooku i Instagramu.

– 21. Festival europske kratke priče –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –