Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 27.06.2019.

22. Đakovački susreti hrvatskih književnih kritičara
Održava se
27.-28.06.2019.

Đakovački susreti hrvatskih književnih kritičara već tradicionalno održat će se uoči Đakovačkih vezova, 27. i 28. lipnja 2019., a ove godine će okupiti oko dvadeset i pet sudionika iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine. U sklopu manifestacije održat će se osam književnih i dva glazbena programa, a predstavit će se i kandidati za ovogodišnju Nagradu Julija Benešića i Povelju uspješnosti Julija Benešića.

Za ovogodišnju Benešićevu nagradu konkurira osam naslova:


Ime dobitnika bit će objavljeno u medijima početkom listopada 2019., a  Nagrada će laureatu biti uručena na prigodnoj svečanosti 22. studenoga 2019. u Đakovu.

U sklopu programa  obilježit će se 25. obljetnica smrti Zlatka Vincea (rođen u Đakovu 1922., umro u Zagrebu 1994.) velikog hrvatskog jezikoslovca odrijetlom iz Slavonije, Đakova. Predstavit će se 21. izdanje Zbornika, časopisa koji prati Susrete od 1998.

Također će se održati predstavljanje bogate nakladničke djelatnosti Matice hrvatske, koja je u svojih osamnaest desetljeća djelovanja, posebno njegovala književnu kritiku. Zbornik "Skrb za duh nacije, prilozi za povijest nakladništva Matice hrvatske" (Matica hrvatska, Zagreb 2019.), uredili su Damir Barbarić i Stjepan Damjanović. Predstavit će se i kapitalni prijevod Božidara Petrača romana "Katedrala" francuskog pisca Joris-Karla Hyusmansa, kao i nekoliko novih izdanja vezanih za prostor Slavonije, među kojima su roman đakovačkog književnika Adama Rajzla "Martin Tišljer" i Josipa Palade "U olovnim vremenima".

Publici će vjerojatno biti posebno zanimljiv nastup književnika i glazbenika Zorana Predina, koji će prvi puta nastupiti u Đakovu, te uz koncert promovirati i svoju knjigu "Glavom kroz zid".  

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –