Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 16.05.2022.

23. Forum Tomizza: KAOS KAIROS
Održava se
16.-21.05.2022.

23. Forum Tomizza ove godine se godine održava od 16. do 21. svibnja u Trstu, Kopru i Umagu, uz program koji obuhvaća promocije knjiga, izložbe, književne itinerare, performanse, pjesničke nastupe i, naravno, simpozij!

Ovogodišnji Forum, koji nosi naslov KAOS KAIROS, polazi od nesigurnosti i nepredvidivosti koje su u naš život unijeli pandemija i novi rat. U tom katastrofičnom kaosu koji razgrađuje intimne i društvene svjetove, Forum traži točku obrata, pravu odluku u pravom trenu. S Kairosom, simbolom sretnog trenutka. Raspravlja, dakle, o promjeni, koja nudi put iz škripca, takvoj koja može dati nadahnjujuću perspektivu našem unutarnjem i javnom životu i uvesti nas u novo vrijeme. Ukratko, usred kaosa, kao i Tomizza u svoje vrijeme, forumaši čeznu za Kairosom! 

Među gostima su: Darja Betocchi, Loredana Bogliun, Katja Hrobat Virloget, Vid Karlovšek, Maja Klarić, Gorazd Kovačič, Martin Lissiach, Stefano Lusa, Slavica Marin, Federica Marzi, Azra Nuhefendić, Iztok Osojnik, Piero Purini Purič, Aljoša Pužar, Veronika Simoniti, Selma Skenderović, Lara Sorgo, Agata Tomažič, Damir Uzunović, Nora Verde, Nikola Vučić...

Forum Tomizza utemeljen je 2000. godine kao locus cooperandi, višekulturni i višejezični projekt, čiji je smisao istraživanje, poticanje i realizacija društvenog i kulturalnog dijaloga u širem, nadnacionalnom slovensko-romansko-germanskom pograničnom prostoru. Jedna od glavnih ideja vodilja ovih susreta, koji su pokrenuti u Umagu na inicijativu istarskog književnika i prevoditelja Milana Rakovca, povezivanje je i trajna komunikacija intelektualaca i umjetnika koji žive na granici i djeluju na području kulture, znanosti i medija, simbolično se oslanjajući na ime i djelo Fulvia Tomizze (Materada, Hrvatska 1935 – Trst, Italija, 1999), književnika koji je zbog svoje umjetničke i ljudske širine podjednako bitan svim etnosima sjevernoga Jadrana.

PROGRAM

Organiziraju: Gradska knjižnica Umag - Biblioteca Civica Umago, Kulturni klub Koper - Club Culturale Capodistria i Gruppo 85 - Skupina 85 (Trst).

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –