Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 19.04.2013.

23. travnja stiže nam 'Noć knjige 2013.'

Nakon velikog uspjeha prošlogodišnje, prve Noći knjige 2012., i ove se godine manifestacijom Noć knjige 2013. u Hrvatskoj obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja), kao i Dan hrvatske knjige (22. travnja). Tim povodom knjižare i knjižnice na širem području RH te drugi uobičajeni prostori za promoviranje knjiga i autora, postaju mjesto odvijanja raznovrsnog i širokoj publici zanimljivog programa, koji traje od 18 sati do 1 sat iza ponoći.

 
Noć knjige 2013. održat će se 23. travnja, u preko 100 gradova i mjesta diljem Hrvatske, s najvećim brojem programa u Zagrebu (71). Obilježit će se i na otocima, Braču, Hvaru, Lošinju, Rabu, Murteru, Krku, Korčuli i Pagu. Kada se tome pribroje gradovi na obali, s veseljem možemo zaključiti kako će veliki broj čitateljskih lampica te noći svijetliti duž cijelog Jadrana. No s knjigom će se družiti i u Slavoniji, Međimurju, Zagorju, Lici... Ukratko, u Noći knjige 2013. čitat će cijela Hrvatska.

Program Noći knjige 2013. održat će se u 174 knjižnice diljem Hrvatske, te u 50-tak knjižara i ostalih prostora koje su za svoje posjetitelje priredile bogat i raznovrstan prigodni program: od čitaonica i pričaonica za najmlađe, kreativnih radionica, kvizova, nagradnih igara, dramskih izvedbi, glazbenih slušaonica, javnih čitanja, projekcija filmova pa sve do klasičnih predstavljanja knjiga, druženja s autorima i zalogaja za ozbiljnije književne sladokusce.

Posebnost ovogodišnjeg programa je program realiziran u suradnji s Trećim programom Hrvatskoga radija i ZET-om (Zagrebački električni tramvaj). Knjigoljupci će za vrijeme trajanja Noći knjige putem radijskih valova uživati u čitanju poezije i proze, razgovorima s književnicima i posebnim izdanjima emisija. U programu će se, među ostalima, gotovati Jagna Pogačnik, Nada Gašić, Zoran Ferić, Miljenko Jergović, Katarina Luketić i Ivana Simić Bodrožić.

Ovo događanje ostvareno je u suradnji Noći knjige sa ZET-om, koji je osigurao da se radijski program PRENOSI I PUTNICIMA ZAGREBAČKOG JAVNOG PRIJEVOZA, putem razglasa u večernjim i noćnim tramvajima i autobusima!

 
U Noći knjige 2013. sudjeluje preko 200 pisaca te brojni urednici, prevoditelji, glazbenici, glumci, izvođači.., od kojih: Pavao Pavličić, Ivo Brešan, Arsen Dedić, Julijana Matanović, Damir Karakaš, Enes Kišević, Edo Popović, Branko Čegec, Boris Perić, Jasen Boko, Josip Bratulić, Nadežda Čačinović, Ante Stamać, Tonko Maroević, Viktor Žmegač, Miljenko Jergović, Ivica Prtenjača, Irena Matijašević, Ivana Šojat Kuči, Hrvoje Horvat, Dorta Jagić, Maja Hrgović, Kemal Mujčić Artnam, Jasna Horvat, Rujana Jeger, Antonija Mandić, Roman Simić Bodrožić, Krešimir Mićanović, Robert Međurečan, Damir Barbarić, Maša Kolanović, Boris Veličan, Branimir Špoljarić, Darija Žilić, Dinko Telećan, Anita Peti-Stantić, Zdravko Zima, Silvija Šesto, Sven Medvešek, Milan Sijerković, Kristijan Ugrina, Ankica Čakardić, Jasenko Houra, Zlatko Ožbolt, Irena Žilić, Pero Kvrgić, Mustafa Nadarević... i mnogi drugi.

Od stranih autora, u Noći će sudjelovati poznati litavski umjetnik i ilustrator knjiga za djecu Kêstutis Kasparavicius, te crnogorski pisac Milorad Popović koji će promovirati svoj roman"Karnera".

 
U Noći knjige, od ove godine sudjeluju i školske knjižnice (39), koje su prepoznale ovu manifestaciju kao priliku za promociju knjige i čitanja među učenicima. Zahvaljujući njihovu odazivu, program Noći knjige 2013. dobio je matineju. Također, Noć knjige održat će se i u nekoliko specijalnih knjižnica. Čitat će tako i medicinari, muzealci, pa čak i meteorolozi, a poezija će krenuti u noćnu šetnju i zagrebačkim ulicama.

U Noći knjige neće manjkati ni prodajnih akcija koje ce se moći ostvariti u više od 100 knjižara, koje će za Noć knjige svojim posjetiljima ponuditi brojne popuste i pogodnosti.

 
Na svečanom otvorenju Noći knjige u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, 23. travnja s početkom u 18.00 sati, predstavit će se rezultati najnovijeg istraživanja tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj (GFK, travanj 2013.), razgovarati o načinima poticanja čitanja i buđenja interesa za knjigu, te održati otvorenje izložbe "Kadar za čitanje", nastale u suorganizaciji s Fotoklubom Zagreb. Izložba će nakon NSK krenuti na putovanje gradovima i mjestima diljem Hrvatske.


Organizatori "Noći knjige 2013" su: Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižni blok - Inicijativa za knjigu Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika - ZANA, te portal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info.

 
Projekt su financijski podržali: Udruga za zaštitu prava nakladnika - ZANA i Ministarstvo kulture RH.

 
Više informacija, potražite na stranici Noći knjige: http://nocknjige.hr

Na stranici (rubrika Press) su dostupni i svi vizuali Noći knjige.

– Noć knjige 2013. - Programska knjižica –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –