Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 10.10.2007.

28. zagrebački književni razgovori
Održava se
11.10.2007.

U Zagrebu će se, u organizaciji i u prostorijama Društva hrvatskih književnika, od 11. do 14. listopada 2007., održati 28. zagrebački književni razgovori. Središnja tema ovogodišnjih 'Razgovora' biti će «Hrvatska književnost na europskim sveučilištima»

Polazeći od toga da je živo književno stvaralaštvo – kao suvremeno nadograđivanje na baštinjene vrijednosti – jedan od elemenata na kojem su utemeljeni duhovni profili, te uvjereni u to da su europska sveučilišta ona koja na prvom mjestu o tome daju i posreduju osnovna znanja, ovi će ‘Razgovori‘ dati uvid u stanje – organizaciju i strukturu, kvalitete i nedostatke, poteškoće i uspjehe, izdavalačku i prevodilačku djelatnost, napore i dostignuća, prijedloge i apele – kroatističkih i/ili slavističkih studija, katedri, lektorata i škola na istaknutim europskim sveučilištima.

O tome će raspravljati 16 uglednih profesora s istaknutih sveučilišta 8 europskih zemalja: Silvio Ferrari (Italija), Venko Andonovski (Makedonija), Ena (Esadova) Begović (Bosna i Hercegovina), Barbara Czapik-Lityñska (Poljska), Zdzis³aw Darasz (Poljska), Fedora Ferluga-Petronio (Italija), Renate Hansen-Kokoruš (Njemačka), Renata Jakić (Njemačka), Csaba Gy. Kiss (Mađarska), Gun-Britt Kohler (Njemačka), Goran Krnić (Njemačka), István Lõkös (Mađarska), Jochen Raecke (Njemačka), Gančo Savov (Bugarska), Galina Tiapko (Rusija), Bogus³aw Zieliñski (Poljska), koji nevjerojatnim naporima uspijevaju održati hrvatsku književnu (i ne samo književnu!) riječ i autore živima.

Član Povjerenstva, književnik Miro Gavran, istaknuo je da su 28. zagrebački književni razgovori osmišljeni kako bi bili velika pomoć ljudima koji predaju hrvatsku književnost na europskim sveučilištima. "Svjestan sam da će na 'Razgovorima' sigurno biti mišljenja o predavanju hrvatske književnosti na europskim sveučilištima koja ne bismo htjeli čuti, ali to će biti prilika da i mi u Hrvatskoj o tomu iznesemo svoja stajališta", dodao je.

Program!

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –