Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Društvo hrvatskih književnika ×

Tema • 13.06.2023.

Izborna vremena iliti muke po piscima

Pisci imaju sasvim dovoljno prostora za isticati ideološke ili poetičke razlike u svojim npr. časopisima ili na tribinama, no na razgovore u Ministarstvo kulture i medija ili u druge važne institucije trebali bi se naviknuti što je češće moguće odlaziti zajedno, nakon nekih prethodnih međusobnih razgovora i usuglašavanja oko različitih problema ili inicijativa.
Vijest • 04.05.2023.

Raspisan Natječaj Fonda za kulturu DHK

Društvo hrvatskih književnika raspisuje natječaj za poticanje kulturnih aktivnosti na području književnosti, prevodilaštva i ilustracije iz Fonda za kulturu, prikupljenog od naknada za javnu posudbu za 2021. godinu. Pravo prijave na natječaj imaju umjetničke organizacije, udruge, ustanove i institucije koje se bave kulturom te umjetnici kao fizičke osobe.
Vijest • 20.06.2022.

Raspisan natječaj za književnu nagradu 'Zvane Črnja' 2022.

Društvo hrvatskih književnika Zagreb i Istarski ogranak DHK Pula raspisuju natječaj za književnu nagradu 'Zvane Črnja', koja se dodjeljuje za najbolju hrvatsku knjigu eseja. Nakladnici ili pojedinci mogu sudjelovati na natječaju knjigama objavljenima u vremenu od 1. rujna 2021. do 1. rujna 2022. Rok je do 10. rujna 2022.
Vijest • 10.06.2022.

Pisci, prevoditelji i samostalni umjetnici kontra prijedlogu novog ugovora između HRT-a i Vlade RH

HRT se postavlja neprilično i monopolistički kada autorima nudi ugovore za njihova djela, štiti ga moćna pravna služba koja je velikoj većini autora nedostupna pa se u ugovorima uglavnom mogu baviti svojim pravima, obaveze se zanemaruju. No onda dolazimo do nepobitne činjenice – u Ugovoru nema stavke koja kvalitetu programa čini obavezujućom.
Tema • 26.04.2022.

Propustili ste - pogledajte 'Ure bez cenzure'

Jesu li pisci koji čitavu godinu hodaju po promocijama dosadniji od kuhara koji ne daju u miru jesti gostima u restoranima? Čemu uopće razgovor o knjizi, nečemu što je, bilo dobro ili loše, svakako nepopravljivo? Zašto su uopće pojavljivanja književnika važna kad u Hrvatskoj slavu obično stječu nakon smrti? Na ova i brojna slična pitanja razgovaralo se u sklopu programa Noći knjige 'Ure bez cenzure',...
Najava • 22.03.2021.

sPOJi se na poeziju – prijave u tijeku!

Društvo hrvatskih književnika organizira virtualni program čitanja poezije 'sPOJi se!' Program čini 10 interaktivnih online radionica programa na kojima se uz pomoć teorijskih podloga i iskustava sudionika razvija zajedničko čitanje i kreativno tumačenje poezije. Prijave za sPOJi se! otvorene su do 22. 3. 2021.
Najava • 21.05.2020.

Dodjela 14. Hrvatske književne nagrade za najbolju proznu knjigu djecu i mladež 'Anto Gardaš'

U Osijeku, 21. svibnja 2020., na rođendan istaknutog hrvatskog književnika za djecu i mladež Ante Gardaša, dodijelit će se nagrada koja nosi njegovo ime za nabolju knjigu za djecu i mladež u 2019.