Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 24.09.2019.

40. Zagrebački književni razgovori: Što je književnost danas? / What is Literature Today?
Održava se
02.10.-05.09.2019.

Jubilarni 40. Zagrebački književni razgovori (ZKR) na temu „Što je književnost danas? / What is Literature Today?“ održat će se od 2. do 5. listopada 2019. u prostoru Društva hrvatskih književnika u Zagrebu.

Riječ je o međunarodnoj manifestaciji koja promiče suvremenu hrvatsku književnost te istražuje njezinu budućnost u dinamičnom okruženju. Na ovogodišnjim susretima sudjeluje 16 autora, od kojih 10 stranih: Maciej Czerwiński (Poljska), Magdalena Dyras (Poljska), Leszek Małczak (Poljska), Tihomir Glowatzky (Njemačka), Endre Szkárosi (Mađarska), Michael Dudley (Kanada), Francisco Javier Juez Gálvez (Španjolska), Peter Kovačič Peršin (Slovenija), Marina Milivojević Mađarev (Srbija), Antun Lučić (Bosna i Hercegovina), te domaći: Miro Gavran, Jasna Horvat, Mladen Machiedo, Ivica Matičević, Ivana Šojat i Davor Velnić.
 
Zagrebački književni razgovori počinju susretom upoznavanja i svečanim domjenkom u srijedu 2. listopada u 20 sati kada će književnike pozdraviti Đuro Vidmarović, predsjednik DHK-a. Izlaganja i razgovori održavat će se 3. i 4. listopada. Miro Gavran će u srijedu izložiti temu „Književnost je još uvijek važna“, Mladen Machiedo „Od književnosti mimo knjige“, a Jasna Horvat „Središnje mjesto književnog teksta u koncentričnim kružnicama kreativne industrije“. Posljednjeg radnog dana svoje će teme iznijeti Ivica Matičević – „Što je književnost danas: može li se preko institucija do Parnasa?“, Ivana Šojat – „U raskoraku između publike i kritike“ i Davor Velnić – „Književnost danas za sutra“.
 
O ozbiljnosti četrdesetih, jubilarnih Zagrebačkih književnih razgovora govore i teme inozemnih sudionika. Tako će Maciej Czerwiński raspravljati o „Književnost danas. Elitno i masovno, nacionalno i nadnacionalno.“, Magdalena Dyras o „Književnosti u novim kulturnim i društvenim kontekstima – promjene nakon 1989.“, Leszek Małczak pokušat će odgovoriti na pitanje „Što je prijevodna književnost danas?“, a Tihomir Glowatzky dati odgovor na izjavu je li točno kako „Pjesnici lažu“. 

Endre Szkárosi problematizirat će „Sinergije u književnim organizacijama“, Michael Dudley donijet će „Uzajamnu sintezu“, Francisco Javier Juez Gálvez govorit će o „Književnosti i životu: Boris Maruna u Madridu, 1997.“, Peter Kovačič Peršin nastojat će odgovoriti na pitanje „Zašto književnost ako ne odgovara transcendenciji?“, Marina Milivojević Mađarev o odlikama „Suvremene drame – od radnje k naraciji“, dok će Antun Lučić govoriti o „Ispisivanju književnosti na procjepu“.

40. Zagrebački književni razgovori završavaju u subotu 5. rujna izletom u Samobor.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –