Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 03.10.2023.

Zagrebački književni razgovori: 'Povijesni roman u digitalno doba'
Održava se
04.-06.10.2023.

Golubovi iz Brna Balàka Bettina
U tajnosti Arnautović Ljuba

Zagrebački književni razgovori Društva hrvatskih književnika pokrenuti su sad već davne 1969. godine na inicijativu pjesnika Slavka Mihalića i jedna su od najdugovječnijih književnih manifestacija u Hrvatskoj, ali i šire. U 43. prethodna susreta na ZKR-u su sudjelovali pisci, književni kritičari, jezikoslovci, prevoditelji, kulturolozi, ljudi najširih pogleda na književnost iz Hrvatske i svijeta – sveukupno njih preko tisuću. Raznolikost tema i različiti pristupi i danas Razgovore čine jednako zanimljivim, važnim i potrebnim, a radovi objavljeni u časopisima Most i Republika, ostaju kao trajna vrijednost na uvid budućim generacijama.

Ovogodišnji Zagrebački književni razgovori održavaju se od 4. do 6. listopada u prostorijama Društva hrvatskih književnika u Zagrebu, na temu "Povijesni roman u digitalno doba".

O temama kao što su fenomen povijesnog romana u digitalno doba, odnos umjetničke i umjetne inteligencije, povijesni roman kao varanje sudbine, metamorfoza hrvatskih i mađarskih romana s povijesnim tematikama te osobna iskustva književnika u obradi povijesnih tema razgovarat će prevoditeljica i autorica zvučnih opisa i filmskih titlova za slijepe, gluhe i slabovidne Ljuba Arnautović (Austrija), književnica Bettina Balàka (Austrija), književnik i prevodilac Ludwig Bauer, novinar i urednik Boris Beck, književnik, romanopisac te filmski i televizijski scenarist Hrvoje Hitrec, književnica i teoretičarka kulture Jasna Horvat, prevoditelj, urednik i redoviti profesor mađarskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Osijeku Zoltán Medve (Mađarska), književnik, povjesničar umjetnosti i redoviti profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu Dino Milinović, književnik i prevoditelj Denis Peričić, zatim književnik i docent na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Comenius u Bratislavi Pavol Rankov (Slovačka), pjesnikinja, pripovjedačica i urednica Milana Vuković Runjić te esejist i književni kritičar Igor Žic.

U okviru Zagrebačkih književnih razgovora održat će se i predstavljanje knjiga austrijskih autorica Bettine Balàke i Ljube Arnautović.

Bettina Balàka predstavit će "Golubove iz Brna" (Leykam international, 2020.) u prostorijama DHK, u četvrtak, 5. listopada u 18 sati. Uz autoricu o knjizi će govoriti Andy Jelčić (prevoditelj) i Eugenia Ehgartner (urednica).

Ljuba Arnautović predstavit će roman "U tajnosti" (Leykam international, 2023.) u prostorijama DHK, u petak 6. listopada u 18 sati. Uz autoricu o knjizi će govoriti Milka Car i Eugenia Ehgartner. Moderira: Andy Jelčić


Ulaz na sve programe je slobodan.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –