Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ljuba Arnautović

U tajnosti

  • Nakladnik: Leykam international
  • Prijevod: Slavija Kabić
  • 05/2023.
  • 228 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533401614
  • Cijena: 16.80 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Ljuba Arnautović, bečka autoricia ruskog podrijetla u romanu "U tajnosti" pripovijeda životnu priču Genofeve (Eve) Baumgarten, svoje bake s očeve strane. U službenom stanu (Schellinggasse 12/1.kat), koji joj je dodijelilo Vrhovno crkveno vijeće evangeličkih crkava u Beču, Eva od 1944. godine mjesecima skriva ljude koji bježe pred nacistima. Nitko ne zna ni za njezinu političku prošlost, koja bi i nju samu mogla dovesti u veliku opasnost.

Mora skrivati svoju bol i usamljenost: njezina su oba maloljetna sina od 1934. godine u Moskvi, kamo su dospjeli dječjim transportom u organizaciji Komunističke internacionale kako bi ih se zaštitilo pred nadolazećim zlom nacizma, a zbog političkih aktivnosti njihovih roditelja. Evin tadašnji životni suputnik, Židov Karl Kafka, odavno je stigao do Australije. Jednog dana Eva susreće Waltera Baumgartena, također Židova. Na kraju i on se mora skloniti u njezinom skrovištu. Dvije izgubljene duše zbližavaju se.


Na potresan način, sintezom dokumentarnog i fikcionalnog (dokufikcija), Ljuba Arnautović pripovijeda o ženi čije tiho junaštvo ostaje neprepoznato, ali čiji ustrajan angažman u onome što drži ispravnim naposlijetku urodi plodom.

Recenzent Norbert Mappes-Niediek (Frankfurter Rundschau,15.8. 2018) zaključuje da autorica, unuka junakinje knjige, upoznaje čitatelja s Bečom, metropolom multinacionalne monarhije te nas vodi duboko u 20. i 19. stoljeće, u Češku i Bosnu, ka komunistima i austrofašistima.

Judith E. Innerhofer (Die Zeit) piše u svojoj recenziji: „Austrofašizam, nacionalsocijalizam, staljinizam: Genoveva gubi od svih i bori se protiv svih. U Arnautovićkinoj razboritoj obiteljskoj priči odvija se drama 20. stoljeća.“

Roman je bio u užem izboru za prvijenac za „Österreichischer Buchpreis 2018“.

Ljuba Arnautović, austrijska književnica, prevoditeljica i novinarka, rođena je 1954. u Kursku, bivšemu Sovjetskom Savezu. Od 1959. živi u Beču gdje je objavila svoj prvi roman "Im Verborgenen" (U tajnosti, 2018.). U romanu "Junischnee" (Lipanjski snijeg, 2021.) pripovijeda svoju vlastitu, austrijsko-rusku obiteljsku priču, opisujući kako u 20. stoljeću diktatorski režimi i politička samovolja određuju tragične sudbine milijuna običnih ljudi.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –