Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Ludwig Bauer ×

Tema • 08.02.2023.

Kako su bajke utjecale na književno stvaralaštvo naših pisaca?

Kreativna mreža objavila je krajem 2021. godine zbirku 'Žene, bajke kraljice' devet hrvatskih književnica koje su udahnule novi život poznatim ženskim likovima iz bajki. Ubrzo je uslijedio i muški odgovor, zbirka 'Bajke, kraljevi, lupeži'. Upitali smo autore/ice zastupljene u obje zbirke da nam odgovore na pitanje kako su bajke utjecale na njihovo stvaralaštvo.
Vijest • 20.10.2022.

Ludwig Bauer dobitnik Nagrade Gjalski za 2022. godinu

Dobitnik Nagrade Gjalski za 2022. godinu je Ludwig Bauer za roman 'Dvostruki život Eve Braun'. Prosudbeno povjerenstvo istaklo je u obrazloženju između ostalog: '...Bauer ima oštro oko za detalj, za tipičnu crtu jednoga vremena i jednoga društvenog ambijenta, te on svome čitatelju nudi slike koje će ovaj lako prepoznati kao dio vlastitoga iskustva'.
Najava • 27.04.2022.

Tribina Razotkrivanje: Ludwig Bauer, Dvostruki život Eve Braun

Promocija romana 'Dvostruki život Eve Braun' Ludwiga Bauera održat će se 27. travnja u Knjižari Fraktura u Zagrebu. O romanu u kojem jedan od najplodnijih suvremenih hrvatskih pisaca ispisuje sudbinu generacije rođene 1960-ih, govorit će profesorica Lidija Dujić, urednik Seid Serdarević i Ludwig Bauer.
Najava • 22.10.2020.

Predstavljanje novoga romana Ludwiga Bauera 'Repriza'

Predstavljanje novoga romana Ludwiga Bauera 'Repriza' održat će se u četvrtak 22. listopada u Knjižari Fraktura u Zagrebu. Napetu priču o stvaranju novog čovječanstva uz autora će predstaviti Lidija Dujić i Seid Serdarević.
Vijest • 19.06.2019.

Nagrade Vladimir Nazor za Danijela Dragojevića i Ludwiga Bauera

Jubilarne 60. državne Nagrade Vladimir Nazor dodijeljene su u utorak na svečanosti u Hrvatskom državnom arhivu. Nagradu za životno djelo na području književnosti dobio je pjesnik Danijel Dragojević, a godišnja nagrada uručena je književniku Ludwigu Baueru za roman 'Muškarac u žutom kaputu'.
Tema • 16.06.2012.

Riječ nakladnika o prijevodu 'Izabranih pjesama' Marine Cvjetajeve

Nije mi namjera polemizirati s gospođom Melitom Jurkotom - jer ne znam ruski. Eventualni odgovor prepuštam prevodiocu. No makar bila u potpunosti u pravu, ipak mi se čini nekako nevjerojatnim da u cijeloj knjizi nema nijedne jedine dobre stranice ni primjera uspješne invencije. Pa čak i ako je tako, jezik gospođe Jurkote smatram pomalo neprimjerenim - pozivati na „malu lomaču" u današnje vrijeme, u...
Kritika • 09.01.2012.

Ludwig Bauer : Karusel

Godinu dana nakon "Zavičaja", Bauer piše "Karusel", roman koji esencijalno progovara o istim stvarima ali to čini na daleko bolji i čitljiviji način. "Zavičaj" je bio kontaminiran didaktikom. Svojevrsnom potrebom za profesorskim dociranjem koja je romanu neprestano bacala klipove pod noge. "Karusel" je lišen takvih preokupacija zbog čega od početka do kraja, na dvije stotine gusto ispisanih stranica...
Razgovor • 06.09.2011.

Ludwig Bauer : Pretjerana angažiranost može škoditi umjetnosti

Ludwig Bauer, 70-godišnji pisac rođen u Sisku, u svom već tri desetljeća dugu književnom radu okušao se u brojnim žanrovima i književnim vrstama – od pisanja dječje književnosti preko scenarističkog, antologičarskog, recenzentskog i uredničkog rada pa sve do romana kriminalističkoga žanra – ali su najzapaženiji ipak bili njegovi novopovijesni romani. Tom žanru pripada i Bauerov roman...