Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Uvodnik • Piše: Nenad Bartolčić • 29.04.2005.

45 dana za uštimavanje su pri kraju

Možda će vam se činiti da je 45 dana za uštimavanje tj. za temeljito dorađivanje netom pokrenutog weba samo izlika za prve propuste i slične manjkavosti, ali uvjeravam vas da je to najbolji način kako neki novi projekt u što kraćem periodu dovesti u red. Jer, moje dosadašnje iskustvo s pokretanjem novih webova, bilo ono neposredno ili iz razgovora s kolegama koji su se našli u sličnim situacijama, govori mi da ne postoji onaj idealan trenutak kada su sve pripreme i ideje napravljene 100 %, i sada je, eto, vrijeme za pokazati se drugima - posjetiteljima stranica, novinarima (jer medijska pozornost je i te kako važna za uspjeh novih projekata) i svim ostalim namjernicima.

Možda je i najmanji problem rješavanje sitnijih tehničkih problemčića koji se tu i tamo pojave, ako programer & dizajner imaju dosta vremena (tj. ako ne rade neki važan i skup projekt za nekog puno većeg partnera) za to su dovoljni sati, ili tu i tamo dani... ako se popravke počnu mjeriti u tjednima, tada to više nije dobro. Naime, mnogo toga se lako zaboravi, a svakim danom javljaju se nove i nove ideje koje bi trebalo realizirati što prije, dok su «vruće». Ali, nove ideje su i najveći problem, jer taman kad pomislite da ste osmislili cijeli projekt, sve njegove dijelove i ritam dovršavanja eventualno još nedovršenih, svaka nova ideja vašeg programera & dizajnera baca u lagani očaj, jer taman kad se poveselio da je dovršio posao, vi kao da mu govorite «ovo je bio tek početak».

No, to je i najveće veselje, pa čak i za već spomenutog programera & dizajnera, ima li što ljepše nego gledati svoj web kako raste, kako se pojavljuju nove i nove rubrike, s nekim novim tehničkim rješenjima... i sve još k tome bez nekih većih zastoja funkcionira. Internet je «work in progress» i dobro da je tako, da je drugačije bilo bi dosadno. Kada već ionako kultura odnosno tzv. kulturnjački projekti teško donose neku zaradu (hvala pokroviteljima!) barem da zadovoljsta ne nedostaje.

Stoga, bit će nam drago da što češće posjećujete «Moderna vremena Info» portal, nastojat ćemo ga razvijati što je više moguće, što redovitije obnavljati sadržaje i dodavati nove... a ako me računica dobro služi, od onih 45 dana predviđenih za uštimavanje ostalo ih je jako malo, možda jedan tjedan, no i to je sasvim dovoljno.

I, naravno, sve vaše kritike i sugestije su više nego dobro došle.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –