Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV / Culturenet • 23.08.2016.

45. hrvatski seminar za strane slaviste Zagrebačke slavističke škole
Održava se
22.08.-02.09.2016.

Zagrebačka slavistička škola

U ponedjeljak 22. kolovoza u Dubrovniku je započeo dvotjedni 45. hrvatski seminar za strane slaviste Zagrebačke slavističke škole koji traje do 2. rujna i okuplja inozemne studente slavistike i kroatistike, sveučilišne nastavnike kojima je hrvatski jezik i književnost primarni znanstveni interes.

Na ovogodišnjem hrvatskom seminaru za strane slaviste sudjeluje 65 polaznika koji dolaze iz dvadesetak država, a među njima su i polaznici iz SAD-a, Alžira, Rusije, Ukrajine i Kosova.


U nastavnom dijelu programa polaznici će u osam različitih lektorata usavršavati svoje znanje hrvatskog jezika, obrađivati lingvističke, književne i komparatističke teme te pojedina područja hrvatske povijesti. Studenti će također slušati tematski ciklus predavanja naslovljen "Tijelo u hrvatskom jeziku, književnosti i kulturi". Polazi se od pretpostavke - ako se želi potpunije razumjeti pojmove i koncepte poput identiteta, normalnosti, zajednice ili spoznaje - da je iznimno važno analizirati načine društvenog formiranja tijela, postupanja s tijelom, njegova ograničavanja, rodnog diferenciranja, discipliniranja, imenovanja i stavljanja u upotrebu.

Predavači na seminaru bit će domaći i inozemni ugledni profesori i istraživači, među ostalima Morana Čale, Suzana Marjanić, Ozren Biti, Mislava Bertoša, Mary Neuburger. U kulturološkom bloku zbivanja bit će prikazan ciklus hrvatskoga dokumentarnog i igranog filma povezan s temom seminara i organiziran posjet dubrovačkim znamenitostima.

Posebni gosti seminara ove su godine konceptualni umjetnik Siniša Labrović, spisateljica Slavenka Drakulić te glumac Vilim Matula s nagrađivanom predstavom "Münchhausen".


Ovogodišnji seminar Zagrebačke slavističke škole pripremili su Tvrtko Vuković (voditelj Škole), Tatjana Pišković (zamjenica voditelja), Lana Molvarec (programska tajnica), Božena Jurčić (financijska tajnica) i Nevenka Vručina (administrativna tajnica). Voditelji programskih cjelina su: Krešimir Mićanović (ciklus predavanja), Maša Kolanović (ciklus predavanja) i Tvrtko Vuković (ciklus predavanja i kulturološka događanja).


Tijek 45. seminara može se pratiti na internetskim stranicama www.hrvatskiplus.org.

Zagrebačka slavistička škola djeluje u okviru Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a organizaciju ovogodišnjega 45. seminara poduprli su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvo kulture, Grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija, HAZU i CROZ.         

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –