Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 20.11.2017.

5. Međunarodna autorska kreativna konferencija - MAKK 2017.
Održava se
23.-24.11.2017.

Peto izdanje Međunarodne autorske kreativne konferencije MAKK 2017. održat će se 23. i 24. studenog u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. U organizaciji službe ZAMP Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatskog društva za autorsko pravo HDAP-ALAI, jubilarni MAKK i ove će godine u fokus staviti kreativce i njihov proizvod, s posebnim naglaskom na obrazovanje u kreativnosti i kreativnost u obrazovanju.

Kako učitelji, profesori i predavači mogu postati rock zvijezde, a što, pak, rock zvijezde mogu naučiti svoje nasljednike i fanove; koliko rastemo slušajući glazbu i gledajući filmove i rastu li pritom nacionalni BDP i indeks razvijenosti; u kakvom su odnosu kreativna i digitalna revolucija te kako će izgledati radni dan jednog kreativca za 5 ili 10 godina, neka su od pitanja koja će svoje odgovore dobiti na panel diskusijama ovogodišnjeg MAKK-a.

Među sudionicima konferencije nalaze se Zlatan Stipišić Gibonni, Husein Hasanefendić Hus, Boris Jokić, Nenad Bakić, ministri kulture i financija, Nina Obuljen Koržinek i Zdravko Marić, zatim instrumentalni duo Bow Vs Plectrum, pravni stručnjaci Romana Matanovac Vučković, Igor Gliha te mnogi drugi kreativci i eksperti iz područja intelektualnog vlasništva.

Ideje koje kreativno oblikuju naš svijet i svakodnevicu; autorsko-pravna perspektiva

Foto: MAKK 2017.

Prvi dan konferencije, u organizaciji HDS ZAMP-a, obilježit će sudjelovanje zanimljivih predavača i gostiju. Među njima su ministrica kulture, Nina Obuljen Koržinek, i ministar financija, Zdravko Marić. Godina pred nama puna je izazova za domaće kreativce, a ministrica Obuljen Koržinek će predstaviti programe i strategije kojima Ministarstvo namjerava podržati daljnji rast i razvoj jedne od najperspektivnijih grana domaćeg gospodarstva, kulturnih i kreativnih industrija.

Ministar financija Zdravko Marić pričat će o položaju kreativaca i gospodarskom potencijalu njihovog stvaralaštva. Domaće kulturne i kreativne industrije jedna su od poluga koje pokreću nacionalno gospodarstvo, a nedavne europske najave stope rasta BDP-a od 3% dijelom su zasluga i domaćih kreativaca iz svijeta glazbe, filma, književnosti i drugih umjetnosti. Kakve pozitivne efekte tog rasta mogu očekivati predstavnici kreativnog sektora u Hrvatskoj jedna je od tema koje će ministar Marić predstaviti posjetiteljima nadolazećeg MAKK-a.

Drugi dan bit će posvećen temama iz autorsko-pravne perspektive, u organizaciji Hrvatskog društva za autorsko pravo. Izlaganje o reformi autorskoga prava na razini Europske unije održat će Romana Matanovac Vučković. Glavni ciljevi koji se žele postići tom reformom su: bolja prekogranična on-line dostupnost sadržaju koji se štiti autorskim pravom; šire mogućnosti korištenja zaštićenog sadržaja u znanosti, istraživanju, obrazovanju i zaštiti kulturne baštine; te bolje funkcioniranje tržišta sadržajem koji se štiti autorskim pravom. Međutim, pitanje je da li je predloženi novi pravni okvir dovoljan i prikladan za postizanje opisanih ciljeva te hoće li se njime uistinu ostvariti primjeren balans između potrebe za zaštitom interesa nositelja autorskog i srodnih prava, s jedne strane, i ostvarenjem jedinstvenog europskog digitalnog tržišta, s druge strane.

U nastavku konferencije tema je Uredba o zaštiti osobnih podataka i ostvarivanje autorskog i srodnih prava. U izlaganje odvjetnice Kristine Delfin Kanceljak bit će predstavljene novosti i zahtjevi koje donosi nova Opća uredba o zaštiti podataka (GDPR), a čija neposredna primjena počinje 25.5.2018. Izlaganje će pokušati približiti osnovne pojmove iz same Uredbe, te njihovo tumačenje i praktične aspekte u odnosu na ostvarivanja autorskog i srodnih prava, kako za same pravne osobe koje tu djelatnost obavljaju, tako i za nositelje prava.

Bit će izložena i recentna sudska praksa iz autorskog prava. Ovim će izlaganjem odvjetnik, Pavle Fellner prikazati recentne odluke domaćih sudova i Europskog suda u pogledu individualnog i kolektivnog ostvarivanja autorskog i srodnih prava. Pitanja poput prava nasljednika u pogledu autorskog prava, sinkronizacijska prava, javno priopćavanje predmeta zaštite u lječilištima, kabelska retransmisija, biti će posebno analizirana kroz ovaj pregled.

Jedna od panel diskusija nadolazećeg MAKK-a bavit će se statusom žena u hrvatskoj glazbenoj industriji 2017. te kako danas glazbenice „postaju i opstaju“ u odnosu na svoje muške kolege? Odgovore na ova, ali i brojna druga pitanja, dat će sudionice panel diskusije „Ruž na mikrofonu: ženski tragovi u glazbi“ prvog dana MAKK konferencije, 23.11.: Mia Dimšić, Meri Jaman, Arjana Kunštek, Ines Prajo i Antonija Šola. Poznatim autoricama i glazbenicama pridružit će se i moderatori Aljoša Šerić, autor Pavela, te Milan Majerović-Stilinović, voditelj komunikacija HDS ZAMP-a i urednik programa konferencije.

U okviru MAKK-a održat će se se i panel diskusija pod nazivom „Kreativnost u obrazovanju" na kojoj će sudjelovati Nenad Bakić, guru STEM revolucije, Boris Jokić, sociolog i bivši voditelj kurikularne reforme, Aleksandar Battista Ilić, dekan Akademije likovnih umjetnosti, Sandra Frančišković, ravnateljica Festivala dječjeg glazbenog stvaralaštva te predstavnici ministarstava kulture i znanosti.

Službeni program konferencije i popis govornika dostupan je na službenim stranicama MAKK-a, a sadržaj možete pratiti i na društvenim mrežama.

NAPOMENA:

Ulaznica za peto izdanje Međunarodne autorske kreativne konferencije MAKK više nema, no organizator konferencije, HDS ZAMP, omogućit će prijenos uživo putem svog službenog YouTube kanala. Osim predavanja Borisa Jokića „Od Ramonesa do Rozge: Remix“, u potpunosti će se emitirati oba dana MAKK-a, 23. i 24. studenog, izravno iz dvorane Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –