Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 03.05.2018.

8. svibnja otvara se peti po redu Festival povijesti i sajam knjiga Kliofest 2018.
Održava se
08.05.2018. u 11h

Svečano otvorenje petog po redu Festivala povijesti i sajma knjiga Kliofest 2018. održat će se u utorak 8. svibnja u 11 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Festival će biti otvoren do 11. svibnja.

Ovogodišnji Kliofest kroz četiri dana održavanja donosi mnoštvo okruglih stolova vezanih uz povijesne teme, brojna predstavljanja knjiga te sajam knjiga veznih uz povijesnu tematiku. Jedan od okruglih stolova nosi naslov Studentsko proljeće 1968. – pedeset godina kasnije, drugi je vezan uz sukob Tita i Staljina koji je izbio prije 70 godina (Titovo „ne“ Staljinu ili Staljinovo „ne“ Titu?) treći govori o pomalo zaboravljenom Velikom ratu odnosno Prvom svjetskom ratu koji je završio prije stotinu godina.

Na festivalu će biti predstavljene brojne knjige među kojima su: "Leksikon podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca", "Povijest podunavskih Hrvata" (Bunjevaca i Šokaca), "Nikada više Jugoslavija. Intelektualci i hrvatsko nacionalno pitanje" (1929.-1945.), "Leksikon hrvatskoga srednjovjekovlja", "Pričajte to svojoj djeci… O Holokaustu u Europi 1933.-1945.", "Jasenovac – manipulacije, kontroverze i povijesni revizionizam", "Jugoslavija u istorijskoj perspektivi" i mnoge druge.

Na Festivalu će sudjelovati mnogi poznati hrvatski povjesničari, kao i gosti iz inozemstva, među njima su Hrvoje Klasić, Damir Agičić, Neven Budak, Ivo Goldstein, politički čelnik Hrvata u Srbiji Tomislav Žigmanov, političarka Latinka Perović i mnogi uvaženi gosti. 

Četrdesetak hrvatskih nakladnika izložit će svoje knjige iz područja povijesti i srodnih znanosti, a pojedinim će knjigama cijene biti znatno snižene.

– Kliofest 2018. - Programska knjižica –

This media could not be embedded.
Please check if the media is allowed to be embedded.

Na Kliofestu će se dodijeliti nagrade povjesničarima za najbolju knjigu 2017., za popularizaciju povijesti, životno djelo i dr. Također, u cijeloj će zemlji u petak, 11. svibnja 2018. u suradnji sa sveučilištima u Puli, Rijeci, Splitu i Osijeku te muzejima, arhivima i povjesničarskim udrugama biti priređen Dan povijesti

Predviđeno je da se okrugli stolovi održavaju u prostorima Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu između 12 i 14 sati te između 18 i 20 sati.

Predstavljanja knjiga održavat će se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu od 14 do 18 sati, prema rasporedu koji će dogovoriti organizatori s nakladnicima, odnosno u drugim prostorima u gradu.

Prodajna izložba knjiga organizirat će se kao i ranijih godina: u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice bit će postavljeni štandovi za knjige, a bit će otvorena od utorka do petka (8.-11. svibnja 2018.) od 11 do 19.00 sati.

Na festivalu će se moći izlagati isključivo znanstvene, stručne i popularno-znanstvene knjige iz područja povijesti i srodnih znanosti (arheologije, povijesti umjetnosti, etnologije i kulturne antropologije i dr.) iz vlastitog nakladničkog programa, ili tuđa izdanja hrvatskih i inozemnih nakladnika koji nisu prisutni na Festivalu, a s kojima izlagači imaju ugovor o zastupanju. 

Organizatori su Festivala Hrvatski nacionalni odbor za povijesne znanosti, Društvo za hrvatsku povjesnicu, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Hrvatski državni arhiv, Hrvatska udruga nastavnika povijesti, Hrvatski institut za povijest, Knjižnica Bogdan Ogrizović, Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Udruga za zaštitu prava nakladnika Zana, Poljska kulturna udruga „Mikolaj Kopernik“, Hrvatsko etnološko društvo i Udruga Kliofest.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –