Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 03.03.2020.

9. Noć knjige - Knjige koje su mijenjale svijet
Održava se
23.04.2020.

S veseljem najavljujemo devetu Noć knjige, koja će održati u četvrtak 23. travnja 2020. godine. Organiziramo je uz Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dan hrvatske knjige (22. travnja) kako bismo potaknuli čitanje, promicali knjigu te javno govorili o njezinu položaju i vrijednosti u suvremenome društvu. 

Pozivamo vas da u četvrtak 23. travnja, u dnevnim ili večernjim satima, u knjižarama, antikvarijatima, knjižnicama, različitim institucijama te u svim ostalim prostorima „prijateljima knjige“ osmislite i organizirate prigodan program: predstavljanje knjige, javno čitanje, druženje s autorima, razmjenu knjiga, razne radionice, edukacije i igraonice i sl. kako bi barem na jedan dan, zajedničkim snagama, pozornost usmjerili na knjiške svjetove te snagu i čaroliju pisane riječi. Kao i uvijek, želja nam je da Noć knjige zaživi i na ulicama i trgovima, u javnome prijevozu, zračnim lukama i u drugim javnim prostorima te vas pozivamo da se povežete s mjesnim odborima, udrugama, prijevoznicima i organizacijama različitih profila te s knjigom u ruci vedro zakoračite u svijet.

Tema Noći knjige 2020: KNJIGE KOJE SU MIJENJALE SVIJET

Što možemo kazati o promjeni osim da je vječna, nužna i neminovna? O njoj je rečeno uistinu mnogo – promišljali su je filozofi, sociolozi, književnici, a u posljednje je vrijeme kao imperativ ističu aktivisti i ekolozi, skrećući nam pozornost na činjenicu da se svijet koji poznajemo drastično mijenja.

Dok smo razmišljali o temi za ovogodišnju Noć knjige, mediji su izvještavali o tome kako je gotovo cijeli jedan kontinent zahvaćen požarom, nastalim zbog strahovitih posljedica klimatskih promjena. Na Antarktiku su zabilježene najviše temperature otkad je mjerenja, a znanstvenici svakoga dana pišu o novim biljnim i životinjskim vrstama kojima prijeti izumiranje. I dok su mnogi pasivno zagledani u hipnotičke ekrane svojih pametnih uređaja, tinejdžeri se profiliraju u vodeće figure svjetskoga pokreta za zaštitu okoliša. 

Pod dojmom alarmantnih vijesti, rodila se ideja da Noć knjige 2020. posvetimo pojmu s kojim se misleći čovjek uvijek iznova mora suočavati: promjena. Tema je to koja nas zahvaća u tolikoj mjeri da književnost na nju mora odgovoriti – i odgovara na svoj način otkad je ima. No stvaralačka moć knjige i književnosti ovdje tek počinje: u jednakoj mjeri u kojoj svijet svojim promjenama utječe na nju, knjiga povratno, katkad snažno i neočekivano, utječe na svijet. 

U Noći knjige 2020. želimo vas potaknuti da istražite kolika je snaga i utjecaj knjige kao pokretača mogućih promjena. Koje su knjige osobito zaslužne za pozitivne promjene u svijetu kakav poznajemo? Čime su nas te knjige inspirirale i na što su nas potaknule? Na koji su način utjecale na čovjeka i kako su mijenjale njegov život, navike i vrijednosti? Koje nas knjige i danas nadahnjuju na promjene, unatoč svojoj starosti? I konačno, kakve bi knjige valjalo pisati za svijet u kojem želimo živjeti? 

Posvećujući ovogodišnju manifestaciju moći i utjecaju koji knjizi neosporno pripadaju, organizatori Noći knjige poručuju: Knjige mijenjaju svijet. Svi koji čitaju, to znaju. (Više!)

Prijava programa

Programi Noći knjige 2020. moći će se prijaviti do 27. ožujka 2020. godine putem online prijavnice dostupne na internetskoj stranici Noći knjige. Nakon ovoga roka i dalje će biti moguće prijavljivati programe i akcije, međutim prijavljenima nakon 27. ožujka ne možemo garantirati da će na vrijeme dobiti promidžbene materijale niti da će njihov program biti predstavljen u programskoj knjižici.

Osobito vas molimo da prilikom prijave programa opisi koje unosite budu jasni, maštoviti i poticajni.

Pozivamo vas da redovito pratite aktivnosti na internetskoj stranici i Facebook stranici Noći knjige jer ćemo, kao i uvijek, pripremiti i mnoštvo drugih zanimljivosti i iznenađenja.

Svečano otvaranje Noći knjige 2020.

Noć knjige 2020. svečano ćemo otvoriti u Rijeci, Europskoj prijestolnici kulture za 2020. godinu. Svečanost ćemo upriličiti u Art-kinu, a partner otvorenja ovogodišnje Noći knjige bit će Gradska knjižnica Rijeka.
 

Organizatori 

Organizatori Noći knjige 2019. su: Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, te Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Za sve informacije pišite na: nocknjige@nocknjige.hr

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –