Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 10.02.2016.

'Adios, Cowboy' - objavljeno i američko izdanje romana 'Adio kauboju' Olje Savičević Ivančević

Olja Savičević Ivančević: Adios, Cowboy

Ovoga tjedna u američke knjižare stiže engleski prijevod nagrađivanog romana Olje Savičević Ivančević "Adios, Cowboy" (hrv. izdanje  "Adio kauboju", 2010.), koji je dosad objavljen ili je trenutno u pripremi u Njemačkoj, Španjolskoj, Srbiji, Bugarskoj, Velikoj Britaniji, Turskoj i Nizozemskoj.

Nakladnik američkog izdanja je izdavačka kuća McSweeney's iz San Francisca koju su utemeljili pisci Dave Eggers, Heidi Julavits i Vendela Vida, a engleski prijevod potpisuje prevoditeljica Celia Hawkesworth. McSweeney's je dosad objavio mnogo mladih i perspektivnih imena američke i svjetske književne scene, ali i knjige literarnih veličina poput Davida Fostera Wallacea, Nicka Hornbyja ili Joyce Carol Oates.

Pored odličnih prikaza koje je Olja Savičević Ivančević dobila za britansko izdanje romana "Adio kauboju" u utjecajnim novinama poput Irish Timesa ili Guardiana, i prve američke kritike na knjigu bile su također pohvalne ("Roman isprepleće prošlost i sadašnjost tako da na površinu izbija porazna zbilja prepuna aveti, samosažaljenja i Dadine uvijek dirljive introspekcije..." – TheRumpus).  

Olja Savičević Ivančević predstavit će roman "Adios, Cowboy" ove jeseni u Sjedinjenim Državama u sklopu mini-turneje američkim gradovima uz još nekoliko McSweeney'sovih autora.

 

Adio kauboju Savičević Ivančević Olja

Do danas je roman "Adio kauboju" objavljen u više inozemnih izdanja:

- "Adio kauboju", Samizdat B92, Beograd, 2010.
- "Lebt wohl, Cowboys", Voland&Quist, Dresden-Leipzig, 2011.
- "Adios vaquero", Baile del Sol, Tenerife, Španjolska 2014.
- "Farewell Cowboy", Istrosbook, London, UK, 2015.
- "Adios, Cowboy", McSweeney's, San Francisco, USA, 2016.

Najave izdanja:

- ERGO, Sofia, Bugarska
- Bananafish, Nizozemska
- Dedalus, Istanbul, Turska
- L' Assino d'Oro, Italia
 

Novi roman Olje Savičević Ivančević "Pjevač u noći" trebao bi se pojaviti ove godine u izdanju Sandorfa.

PROČITAJTE "Pismo sjetnog psa", jedno od desetak "pisama glasnim ljubavnicima" koja prate radnju novog romana u rukopisu.

Olja Savičević Ivančević

Adio kauboju

  • Algoritam 05/2010.
  • 208 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533161143
  • Cijena 109.00 kn

Roman o netoleranciji, o nasilju, o drugima i drugačijima, u ovom slučaju o Danijelu, bratu Ruzinave, i Braći Irokezima, o obitelji u kojoj su ostale dvije sestre i majka i njihovim odnosima, o generaciji koja se osipa, o lokalnom tranzicijskom gazdi Vrdovđeku, o lažnim herojima Nedu Montgomeryju i Anđelu s usnom harmonikom... ispričan kroz poetske fragmente gustoće urana i opojnosti kanabisa, skakućući u vremenu i prostoru i skupljajući se prema kraju, velikom finalu s pucanjem i putovanjem.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –