Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 08.12.2008.

Aktivistički i alterglobalizacijski 'priručnik' Dražena Šimleše

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo je u okviru projekta “Besplatne elektroničke knjige” novi naslov u biblioteci Online: knjigu “Četvrti svjetski rat/Drugačiji svijet je moguć!” Dražena Šimleše. Knjiga je u tiskanom izdanju objavljena u izdanju Što čitaš?, 2006. godine.

Trenutno je na mrežnim stranicama projekta “Besplatne elektroničke knjige” dostupno 88 naslova.
 
 Knjiga Dražena Šimleše "Četvrti svjetski rat/Drugačiji svijet je moguć!" podijeljena je u dva dijela, gotovo dvije knjige, no tematski i sadržajno vezane, tako da su objavljene kao jedan naslov.

Prvi dio knjige pod naslovom "Četvrti svjetski rat - globalni napad na život" iscrpno obrađuje temu globalizacije, globalnih institucija, ukratko "napadača na život", kako ih naziva sam autor. Termin "Četvrti svjetski rat" je naziv koji su prvi primijenili zapatisti, a ta definicija najbolje opisuje stanje u kojem se suvremeni svijet nalazi. U prvom dijelu knjige, autor iznosi cijeli niz relevantnih činjenica o radu globalnih institucija, političkim, ekonomskim, društvenim i kulturnim posljedicama njihovog djelovanja, čime izbjegava često prisutnu mistifikaciju kada se govori o "velikim zlim moćnicima".

Drugi dio knjige, pod naslovom "Drugačiji svijet je moguć!", bavi se obranom života, a podnaslov "Priče iz našeg dvorišta" najbolje opisuje pristup toj temi: umjesto iznošenja  teoretskih mogućnosti i alternativa postojećoj situaciji, autor govori o tzv. "običnim" ljudima, herojima svakodnevnog života i preživljavanja, konkretnim projektima koji pružaju otpor neoliberalnom kapitalizmu i kapitalizmu uopće, otpor globalnim moćnicima i njihovoj politici.

Svakako je riječ o najopsežnijem istraživanju aktivističke scene objavljenom kod nas, a osim izrazito velikog broja podataka i činjenica koji knjizi daju znanstvenu vrijednost, tekst je nadopunjen autorskim komentarima i analizama, što tekst čini razumljivijim, ali i zanimljivim.

Dražen Šimleša rođen je 1976. u Bjelovaru. Zaposlen je kao asistent na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar. Predmet je njegova interesa globalizacija i održivi razvoj. Predaje kolegij 'Svijet u procesu globalizacije' na Mirovnim studijima. Koordinator je udruge Zelena mreža aktivističkih grupa, kojoj je najvažniji projekt stvaranje ekosocijalnog centra Reciklirano imanje, u selu Vukomerić, dvadeset kilometara južno od Zagreba.

Autor je knjiga: “Snaga utopije: Anarhističke ideje i akcije u drugoj polovici dvadesetog stoljeća” (2005), “Četvrti svjetski rat : globalni napad na život / Drugačiji svijet je moguć : priče iz našeg dvorišta” (2006), “Zeleni alati za održivu revoluciju” (Dražen Šimleša i Bruno Motik).

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

Najava • 23.10.2007.

Predstavljanje knjige

– Pretraži sve članke –