Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 20.06.2006.

Anarhistička farma na webu

Tri godine nakon objavljivanja u tiskanom obliku, Što čitaš? je objavio i elektroničku verziju knjige "Anarhistička farma", američke autorice Jane Doe. Riječ je o književnom djelu sa anarhističkim predznakom, što je prava rijetkost, prvenstveno zbog činjenice da se ideloški predznak gotovo uvijek izbjegava kod ovakvih djela.

Ovom knjigom Što čitaš? [ www.stocitas.org ] nastavlja sa objavljivanjem besplatnih elektroničkih knjiga i tekstova, što je praksa od 2003. godine, kada je pokrenuta internet stranica ovog izdavačkog projekta. Objavljivanjem ove knjige ukupan broj dostupnih knjiga je 12, a uz to je objavljeno i dvjestotinjak kraćih tekstova, članka i eseja, od kojih je većina slobodarskog/anarhističkog sadržaja, odnosno, u širem smislu socijalno anagažiranog karaktera.

Većina objavljenih naslova je dostupna i u tiskanom obliku, dok su neka elektronička izdanja objavljena u suradnju sa projektom Besplatne elektroničke knjige [ www.elektronickeknjige.com ], između kojih i daleko najčitanija elektronička knjiga kod nas «Mediji, propaganda i sistem» Noama Chomskog.

O knjizi:

"Anarhistička farma" je nastavak romana "Životinjska farma" koji je George Orwell napisao prije šezdesetak godina. Nastavak tog romana je suvremena basna, priča koja govori o ekološkim katastrofama, ekonomskoj i socijalnoj situaciji u modernom društvu, prijateljstvu i neprijateljstvu ljudi, životinja i prirode, ljubavi i utopiji.

Riječ je o basni za djecu i odrasle, baš kao što je to predstavljala i sama “Životinjska farma”.
Sjećate se Snowballa, svinje koju protjeraju sa Životinjske farme? Priča počinje s njegovim protjerivanjem, nakon čega upoznaje šumske životinje i shvaća kako je svijet znatno veći od ograde Životinjske farme. A osim Životinjske farme u okolici postoje i druga imanja...

Autorica nas kroz priču na duhovit i zabavan način upoznaje sa životinjama ljudskih karakteristika, njihovim načinom života i utopijskim zajednicama, aktivizmom i diskusijama o nasilju, nenasilju, autoritetima, strahu od nepoznatog i pitanjima tolerancije i netolerancije.

Knjigu (i druge tekstove) možete čitati na:
www.stocitas.org

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –