Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 08.12.2005.

Otvoren prvi dućan etički prihvatljivih proizvoda
Održava se
10.12.2005.

U subotu, 10.12. 2005. od 11 sati održati će se svečanost povodom otvorenja prvog dućana etički prihvatljivih proizvoda u Zagrebu. Riječ je o zajedničkom projektu Superheroes Shopa (žonglerska oprema i igračke) i Što čitaš? (knjižara i "fairtrade shop"), koji se nalaze istom prostoru i tako čine primjer udruživanja dva slična koncepta i stvaranja određene vrste "lifestyle" dućana.

I dalje je riječ o dva dućana u jednom prostoru, pa dođite na otvorenje u subotu, u Preradovićevu 34, kako bi provjerili na koji način to funkcionira. Zapatistička kava (Kafe Libertad iz pokrajine Chiapas u Meksiku) na "špici" će dati poseban okus cijelom događanju. Glazbenu podlogu omogućava DJ Edvard Kofner (EXUN Recs.), najmlađe i one starije zabavlja klaun Ludek, a uz ugodno druženje i kavu možete pogledati što to dućan nudi...

Što su etički prihvatljivi proizvodi?

Posljednjih par godina se kod nas govori o kupovanju domaćih proizvoda, što je na tragu ideje o etički motiviranom kupovanju, no ne odlazi nešto dalje od činjenice da su to domaći proizvodi. Ono što bi, prema shvaćanju pokretača ovog dućana, trebalo činiti je kupovati proizvode oko kojih nam je poznat cijeli proces proizvodnje, gdje je bitno u kojim uvjetima rade ljudi koji ih proizvode, jesu li plaćeni i koliko, šteti li proizvodnja prirodi, kakva je kvaliteta proizvoda i slično. Također, važno je da put proizvoda od proizvođača do krajnjeg korisnika (kupca) bude što kraći. Po mogućnosti, trgovina određeni proizvod nabavlja direktno od proizvođača. Time osiguravamo nižu cijenu za kupca i veću za proizvođača, a trgovina ima uvid u način poslovanja proizvođača, uvjete rada i odnos prema prirodi. Također, bitno je reći da se na ovaj način osigurava da iza svakog proizvoda stoji konkretna osoba - ne tek poduzeće, obrt ili neki logo, već osoba s imenom, prezimenom i svojim radom uloženim u osmišljavanje i proizvodnju. Ukoliko vam se čini da je ovo tek idealistična slika mogućeg rada, moramo vam reći da je upravo suprotno - naime, moguće je zadovoljiti sve kriterije i nabavljati etički prihvatljive proizvode. Proizvođači postoje, a dućan će se postupno nadopunjavati njihovim proizvodima.

Od A do Ž

U novootvrenom dućanu možete pronaći sve od A do Ž (doslovno od aktivizma do žongliranja), a da pri tome morate samo povremeno navratiti do Preradovićeve (ili na internetu provjeriti što je trenutno u ponudi)... Kako je riječ o spajanju dva dućana u jedan prostor, više o tome što se nalazi u dućanu donosimo u dva dijela.

Superheores Shop je jedina trgovina kod nas i ovom dijelu Europe koja u svojoj ponudi predstavlja opremu za cirkus i školske dvorane (trapez, sistemi za hodanje po žici, trampolin, monocikli..), pribor za žongliranje (čunjevi, loptice, diabolo, ringovi, devilstick...), opremu za klaunove i mađioničare, profesionalnu šminku za teatar – Kryolan, didaktičke igračke koje potiču kreativnost te sportsko-rekreativni asortiman (zmajevi, frisbee, yoyo, lopte...). Također nude i raznovrsnu skate odjeću, piercing nakit te mogućnost tetoviranja kanom (Henna Tatoo).

Što čitaš? je jedini specijalizirani dućan u Hrvatskoj koji nudi etički prihvatljive (fairtrade) proizvode. Za Što čitaš? je važno da su proizvodi koje nudi proizvedeni u dobrim uvjetima za ljude i prirodu, te od kvalitetnih materijala. Pa tako u dućanu možete pronaći knjige, časopise i drugu literaturu na hrvatskom i drugim jezicima (tematski: aktivizam, slobodarstvo, ekologija, feminizam, socijalne i političke teorije, suvremena umjetnost, stripovi), majice, bedževe, torbice, glazbu, razne ekološke proizvode, free software i još puno toga...

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –