Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 11.04.2019.

ArTresor naklada i suizdavači predstavljaju zbornik 'Obnova crkve sv. Vlaha u Dubrovniku'
Održava se
12.04.2019. u 12h

Obnova Crkve Sv. Vlaha u Dubrovniku

Obnova crkve sv. Vlaha u Dubrovniku Horvat Levaj Katarina, Jemo Ivanka, Marin Emilio

Od arheoloških istraživanja temelja, sanacije građevinske konstrukcije do restauracije svakog dijela arhitekture i umjetničke opreme, trebalo je više od 20 godina da Zborna crkva sv. Vlaha u Dubrovniku obnovljena otvori vrata vjernicima i posjetiteljima.

Iskustva stečena u tom pothvatu sabrana su u zborniku "Obnova crkve sv. Vlaha u Dubrovniku", koji suizdavači ArTresor naklada, Hrvatsko katoličko sveučilište i Dubrovačka biskupija predstavljaju u petak, 12. travnja 2019., u Knjižnici HAZU (Strossmayerov trg 14, Zagreb) s početkom u 12 sati.

O zborniku, koji su zajednički objavila tri izdavača, govorit će akademik Radoslav Tomić, prof. dr. sc. Zlatko Karač, dr. sc. Ivanka Jemo i dr. sc. Katarina Horvat-Levaj.


"No jedan je izniman arhitektonski spomenik s cijelom svojom opremom obnovljen besprijekorno. Riječ je, dakako, o Zbornoj crkvi sv. Vlaha, omiljenoj crkvi dubrovačkoga nebeskog zaštitnika, građenoj od 1706. do 1715. godine na »najljepšem mjestu u gradu«. Iako je obnova trajala pune dvadeset i tri godine (1993.–2016.), i premda su se na toj kompleksnoj zadaći izmijenile brojne institucije i gotovo neizbrojivi stručnjaci različitih profila, svi se slažu da na njoj nema sjene."
Katarina Horvat-Levaj, urednica (iz predgovora)


"... Svima i svakomu osobno – od glavnog projektanta do tokara koji je popravio bravu na glavnim ulaznim vratima – od svega srca hvala! Hvala svima koji su kaplju svojega znoja, znanja, umijeća i ljubavi ostavili na ovom uspjelom djelu obnove crkve sv. Vlaha u Dubrovniku. Kako je to zamišljeno, kako je teklo i kako je ostvareno, do najsitnijeg detalja opisano je u Zborniku koji je pred vama – važnom i zanimljivom štivu. Uzmite ga i čitajte!"
don Toma Lučić, rektor Zborne crkve sv. Vlaha (iz predgovora)

Obnova crkve sv. Vlaha u Dubrovniku

  • ArTresor naklada 12/2018.
  • 276 str., meki uvez
  • ISBN 9789538012266
  • Cijena 300.00 kn

U knjizi 'Obnova crkve sv. Vlaha u Dubrovniku' su kroz radove sa stručnog skupa opisani svi segmenti dvadesetogodišnje obnove crkve sv. Vlaha u Dubrovniku, od arheoloških istraživanja i strukturnih građevinskih intervencija, do restauratorskih i konzervatorskih radova na arhitekturi te cjelokupnoj vanjskoj i unutrašnjoj opremi.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –