Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 17.10.2016.

Beogradska spisateljica za djecu Jasminka Petrović u klubu Booksa
Održava se
18.10.2016. u 19h

Jasminka Petrović

U klubu Booksa, u utorak 18. listopada, u sklopu Književnog budoara i tribine Od riječi do riječi, gostuje beogradska spisateljica za djecu Jasminka Petrović.
 
Knjige Jasminke Petrović u Hrvatskoj se teže nalaze i rjeđe čitaju – ponekad ih je lakše naći u nekoj od tridesetak zemalja u kojima su prevedene, nego kod nas, gdje ih i bez prijevoda svi razumiju. Djelo Jasminke Petrović stoga za ogroman dio čitateljstva u Hrvatskoj predstavlja nepoznanicu.

Voditelj tribine Dinko Kreho s ovom će vibrantnom, iznimno produktivnom i nagrađivanom autoricom razgovarati o cijelom spektru tema vezanih uz njen višegodišnji rad. Što znači pisati za djecu? U kakvom odnosu dječja spisateljica može, treba ili smije stajati spram vlastite publike? Kakvo je logističko, infrastrukturno i idejno stanje u suvremenoj dječjoj književnoj produkciji u Srbiji i regiji? Kakvom se statusu dječja autorica može nadati u književnom polju „za odrasle"?

Ova pitanja razmotrit će se kroz presjek opusa Jasminke Petrović, koji seže od priručnika o seksu, seksualnosti i općem zdravlju, preko bestselera "Ovo je najstrašniji dan u mom životu", pa do nedavno objavljenog tinejdžerskog ljubavnog romana "Leto kad sam naučila da letim".
 

Jasminka je gostovala na festivalu knjige i književnosti PAZI, KNJIGA! u Zagrebu 2014. godine povodom čega je objavljen i razgovor Književnost za decu u Srbiji visi mački o repu. Pročitajte!

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –