Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 08.10.2015.

Bjeloruska književnica Svetlana Alexievič dobitnica Nobelove nagrade za književnost 2015.

Svetlana Aleksievič, Foto: autoričin osobni arhiv.

Rabljeno doba Aleksievič Svetlana Aleksandrovna

Bjeloruska književnica i istraživačka novinarka Svetlana Aleksievič (1948.) ovogodišnja je dobitnica Nobelove nagrade za književnost.


Svetlana Aleksievič (1948.) ugledna je bjeloruska novinarka i spisateljica. U svojim dokumentarističkim knjigama govori o velikim traumama ruske povijesti dajući glas svjedocima vremena. Zbog neslaganja s vlasti 2000. godine napušta Bjelorusiju te se nakon desetljeća egzila 2011. vraća u Minsk.

Dobitnica je brojnih nagrada od kojih su važnije: Lajpciška nagrada za europsko razumijevanje (1998), Herderova nagrada (1999), Mirovna nagrada Erich Maria Remarque (2001), Nacionalna nagrada američkih kritičara (2006). Nakon objavljivanja knjige "Rabljeno doba" ovjenčana je i prestižnom Mirovnom nagradom Udruženja njemačkih knjižara 2013., koja se dodjeljuje književnicima, znanstvenicima i umjetnicima za izuzetne doprinose u širenju ideje mira, te je bila nominirana za Nobelovu nagradu za književnost.

U podlozi književnog rada Svetlane Aleksandrovne Aleksievič leže njezina novinarska istraživanja, tako da su njezine knjige svojevrsne literarne kronike utemeljene na individualnim sudbinama kroz povijest i nakon raspada Sovjetskog Saveza.


 

Svetlana Aleksandrovna Aleksievič

Rabljeno doba : Kraj crvenog čovjeka

  • Prijevod: Fikret Cacan
  • Edicije Božičević 10/2013.
  • 407 str., meki uvez
  • ISBN 9789537953089

I evo je sad – slobode! Jesmo li ovakvu čekali? Mi smo bili spremni umrijeti za svoje ideale. Tući se u bitkama. A počeo je „čehovski“ život. Bez povijesti. Urušile su se sve vrijednosti, osim vrijednosti života. Općenito života. Novi snovi: izgraditi kuću, kupiti dobar auto, zasaditi vrt… Sloboda se pokazala kao rehabilitacija malograđanštine, obično potisnute u ruskom životu.

– Svetlana Alexievich, Nobel laureate in Literature 2015. –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –