Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Nobelova nagrada za književnost ×

Vijest • 06.10.2022.

Annie Ernaux dobitnica Nobelove nagrade za književnost 2022.

Francuska književnica Annie Ernaux dobitnica je Nobelove nagrade za književnost 2022. Danas se smatra suvremenim klasikom i jednim od najvažnijih i najangažiranijih glasova francuske književne i kulturne scene, a njezino se djelo proučava na katedrama za književnost diljem svijeta. Za svoj je opus, koji čini preko dvadeset naslova, objavljivanih na brojnim svjetskim jezicima, primila niz istaknutih nagrada.
Kritika • 07.09.2022.

Ivo Andrić : Nesanica

'Nesanica' nas Ivi Andriću približava iznimno blizu, gotovo bi se moglo kazati da je kroz ove, nekada iznimno sugestivne zapise, pisca moguće osjetiti kao živu pojavu ili duha u čijem se prisustvu boravi, sa čijim se patnjama suosjeća, čiji se strahovi i boli, ali i nenadana ushićenja i vedrine, bodrosti, prepoznaju, tako reći kao na vlastitoj koži.
Vijest • 07.10.2021.

A Nobela dobiva... tanzanijski književnik Abdulrazak Gurnah

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost je Abdulrazak Gurnah, tanzanijski književnik (rođen u Zanzibaru 1948.) koji piše na engleskom jeziku i živi u Velikoj Britaniji. Gurnah je nagrađen za beskompromisan i suosjećajan prikaz učinaka kolonijalizma i sudbine izbjeglica, objavila je Švedska akademija koja dodjeljuje nagradu.
Kritika • 17.04.2021.

Peter Handke : Nesreća bez želja

Ocrtavajući okvire koji su oblikovali i uvelike uvjetovali životne putove i izbore (ukoliko ih je uopće bilo) svoje majke, Handke je, precizno, ispravno odabranim – krajnje neekstravagantnim jezikom, a koji odiše unutarnjom plemenitošću, ocrtao ono ishodišno u samome sebi – najdublje nutrine vlastita jastva, u kojima se nalazi polazište za nastanak jednoga pisca, nedvojbeno značajnog za književna...
Vijest • 08.10.2020.

Američka pjesnikinja Louise Glück dobitnica je Nobelove nagrade za književnost 2020.

Američka pjesnikinja i esejistica Louise Elisabeth Glück dobitnica je Nobelove nagrade za književnost 2020. Za svoj rad Glück je već prije dobila niz prestižnih nagrada, a žiri Nobeove nagrade posebno je istaknuo autoričin 'nepogrešiv pjesnički glas koji oporom ljepotom individualno postojanje čini univerzalnim'.
Kritika • 25.11.2016.

Mo Yan : Žabe

Vijest • 13.10.2016.

Bob Dylan dobitnik Nobelove nagrade za književnost

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrada za književnost je Bob Dylan, veliki američki glazbenik, autor-pjevač koji je stvorio zapanjujuće utjecajan i nerijetko nepredvidiv korpus glazbe, od folka do rocka i šire, koja je doslovno promijenila svijet i lansirala Dylana do vrhunaca međunarodne slave.
Vijest • 08.10.2015.

Bjeloruska književnica Svetlana Alexievič dobitnica Nobelove nagrade za književnost 2015.

Bjeloruska književnica i istraživačka novinarka Svetlana Aleksievič (1948.) dobitnica je Nobelove nagrade za književnost 2015. U podlozi književnog rada Svetlane Aleksievič leže njezina novinarska istraživanja, tako da su njezine knjige svojevrsne literarne kronike utemeljene na individualnim sudbinama kroz povijest i nakon raspada Sovjetskog Saveza.