Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 15.10.2019.

Izjava Hrvatskog PEN-a povodom dodjele Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu

Hrvatski PEN

Hrvatski PEN oglasio se u utorak, 15. listopada 2019. povodom dodjele Nobelove nagrade za književnost za 2019. godinu austrijskom književniku Peteru Handkeu.

"Odluka Švedske kraljevske akademije u suprotnosti je s izvornom idejom Nobelove nagrade namijenjene 'onima koji daju izvanredni doprinos čovječanstvu.' Handkeova književnost isprepletena je i s ustrajnom podrškom Miloševićevom režimu koji je pokrenuo ratove čije razorne posljedice osjećamo i danas.

Autorovo negiranje masovnih zločina, idolopoklonstvo prema tiraninu i prijezir prema žrtvama agresije u Hrvatskoj i BiH, ugrađeni su i u njegov književni opus i ne mogu se sagledati odvojeno kod dodjele nagrade čiji je ugled povezan i s plemenitošću otpora represiji i predanosti svjedočenju istine.

Uzimajući u obzir da dobitnike Nobelove nagrade mnogi širom svijeta doživljavaju kao uzor i svojevrsnu savjest čovječanstva, sramotno  je da Švedsku akademiju nije briga što se radi o piscu koji je ubijanje ljudi i opsadu Dubrovnika nazivao 'Dubrovačkim ljetnim igrama', žrtve Vukovara u opsadi prikazivao kao krvnike sebe samih, a tako i žrtve opsade Sarajeva, iznosio neistine o logorima i bio apologet genocida u Srebrenici."

Tomica Bajsić, predsjednik Hrvatskog PEN-a
 

Pročitajte i i izjave PEN Internationala i Američkog PEN-a.


 

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –