Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Hrvatski P.E.N. centar ×

Najava • 12.05.2023.

Godišnji susret Odbora Međunarodnog PEN-a za pisce u zatvoru

Godišnji susret Odbora Međunarodnoga PEN-a za pisce u zatvoru, u organizaciji Hrvatskog PEN Centra okupit će u Zagrebu, u razdoblju od 12. do 14. svibnja ove godine, šezdesetak sudionika iz cijeloga svijeta. Okruglim stolovima, panel-diskusijama, predstavljanjem knjiga i časopisa Odbor ukazuje na potrebu djelovanja u zaštitu slobode književne riječi i slobode istraživanja u novinarstvu.
Najava • 08.03.2023.

Pjesničko čitanje i susret s pjesnikinjama povodom Međunarodnog dana žena

Hrvatski P.E.N. centar poziva na pjesničko čitanje i susret s pjesnikinjama koji će se održati na Međunarodni dan žena, 8. ožujka u Knjižnici Marije Jurić Zagorke u Zagrebu. Sudjeluju: Sanja Baković, Lana Derkač, Monika Herceg, Marina Katinić, Sanja Lovrenčić i Sonja Manojlović.
Vijest • 16.01.2023.

Natječaj za Nagradu Višnja Machiedo za 2022. godinu

Hrvatski PEN centar raspisuje natječaj za Nagradu Višnja Machiedo. Godišnja nagrada dodjeljuje se za najbolje književno-esejističko djelo napisano na hrvatskom jeziku u produkciji nakladnika registriranih u Republici Hrvatskoj i objavljeno u razdoblju od 15. prosinca 2021. do 15. prosinca 2022. godine. Rok za predaju je 28. 2. 2023.
Najava • 29.09.2022.

Susjedstvo riječi: Pjesnici prevode pjesnike

Hrvatski P.E.N. centar poziva na pjesnička čitanja i razgovor o sličnostima i razlikama grčke i hrvatske pjesničke scene, načinima na koje putovanja utječu na kreativni proces te o izazovima s kojima su se pjesnici susreli tijekom prevođenja. Svoju će poeziju čitati neki od sudionika prevoditeljske radionice 'Susjedstvo riječi' te posebni gost programa, francuski pjesnik Joël Vernet.
Najava • 20.09.2022.

KAJ i ČA – poetski međuprostori

U sklopu ciklusa tribina Tumači poezije Hrvatskog PEN centra, u utorak 20. rujna u Knjižnici Marije Jurić Zagorke u Zagrebu, održat će se tribina posvećena hrvatskoj dijalektalnoj poeziji. Na tribini će sudjelovati Božica Brkan, Evelina Rudan, Mario Kolar te Nada Galant i Diana Burazer, moderatorica.
Najava • 14.06.2022.

Tumači poezije: Sedam čileanskih pjesnika hrvatskih korijena

U sklopu niza tribina 'Tumači poezije' u Knjižnici Marije Jurić Zagorke u Zagrebu održat će se program 'Sedam čileanskih pjesnika hrvatskih korijena'. O sedam uglednih čileanskih pjesnika hrvatskih korijena govorit će Željka Lovrenčić, jedna od najčvršćih spona između Hrvatske i Čilea, te Dražen Katunarić. Moderira: Diana Burazer
Najava • 01.03.2022.

Pjesničko čitanje za Ukrajinu

Hrvatski PEN centar poziva na pjesničko čitanje za mir i u solidarnosti sa svim ljudima u Ukrajini, žrtvama ruske agresije. Sudjeluju: Ivan Babić, Tomica Bajsić, Sanja Baković, Diana Burazer, Lana Derkač Šalat, Tomislav Domović, Ena Katarina Haler, Ivan Herceg, Dražen Katunarić, Miroslav Kirin, Ksenija Banović, Vanda Mikšić, Evelina Rudan...