Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Hrvatski P.E.N. centar ×

Najava • 20.05.2021.

Susret s francuskim strip autorom Cyrilom Pedrosom

Francuski strip autor Cyril Pedrosa boravi u Hrvatskoj od 19. do 26. svibnja kao gost Hrvatskog PEN-a i Francuskog instituta u Zagrebu. Čitatelji se mogu susresti s autorom u četvrtak 20. svibnja u Knjižnici Marije Jurić Zagorke. Uz autora sudjeluju Tomica Bajsić, Samuel Lévêque, Željka Somun i Marko Šunjić.
Najava • 08.03.2021.

Tribina Zlostavljači u književnosti i izvan nje

Hrvatski P.E.N. centar poziva na tribinu povodom Dana žena 'Zlostavljači u književnosti i izvan nje'. O čitanju klasika na Dan žena govore Nadežda Čačinovič i Sibila Petlevski. Tribina će se održati na platformi Zoom 8. ožujka, a prenosit će se na Facebooku Hrvatskog PEN-a.
Najava • 17.12.2020.

Pjesničko čitanje 'Sloboda mašte'

Hrvatski P.E.N. centar organizira pjesničko čitanje 'Sloboda mašte', u kojem će sudjelovati domaći i strani pjesnici i pjesnikinje. Gotovo 100 godina PEN se zalaže za slobodu izražavanja. Također se zalaže i vjeruje u slobodu empatične mašte, prepoznajući da mnogima nije bilo dano da ispričaju vlastite priče. To je dovelo i do potrebe za manifestom o slobodi mašte.
Najava • 10.12.2020.

Virtualni okrugli stol 'O nomadima i književnim hibridima u prijevodu'

Hrvatski P.E.N. centar organizira virtualni okrugli stol "O nomadima i književnim hibridima u prijevodu", u kojem će sudjelovati Tomica Bajsić, Chloe Billon, Miroslav Kirin, Lea Kovacs, Vanda Mikšić, Bartholomew Ryan, Tanja Tarbuk i Dean Trdak.
Najava • 27.11.2020.

Virtualni okrugli stol na temu 'Estetika angažmana u post-pandemijskom svijetu'

U sklopu programa Angažirana književnost Hrvatskog PEN-a, održat će se virtualni okrugli stol na temu 'Estetika angažmana u post-pandemijskom svijetu – Aesthetics of Engagement in the Post-pandemic World'. Sudjeluju: Ivana Armanini, Tomica Bajsić, Teresa Cadete, Nadežda Čačinović, Marketa Hejkalova, Vedrana Klepica, Mario Kovač...
Vijest • 15.10.2019.

Izjava Hrvatskog PEN-a povodom dodjele Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu

Hrvatski PEN oglasio se povodom dodjele Nobelove nagrade za književnost austrijskom književniku Peteru Handkeu. 'Odluka Švedske kraljevske akademije u suprotnosti je s izvornom idejom Nobelove nagrade namijenjene 'onima koji daju izvanredni doprinos čovječanstvu.' Handkeova književnost isprepletena je i s ustrajnom podrškom Miloševićevom režimu koji je pokrenuo ratove čije razorne posljedice osjećamo i...
Najava • 14.03.2019.

Tribina 'Književnost i ekologija' o umjetnicima koji su tražili sklad s prirodom kao domom

Hrvatski PEN organizira tribinu 'Književnost i ekologija' koja će se održati u petak, 15. ožujka 2019. u 19 sati u Knjižnici Marije Jurić Zagorke (Krvavi most 2, Zagreb). Tom će prilikom poznati pisac i hodač Edo Popović predstaviti svoju novu knjigu 'Čovjek i planina: kratku uvod u sjeverni Velebit'.