Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Hrvatski P.E.N. centar ×

Najava • 20.09.2022.

KAJ i ČA – poetski međuprostori

U sklopu ciklusa tribina Tumači poezije Hrvatskog PEN centra, u utorak 20. rujna u Knjižnici Marije Jurić Zagorke u Zagrebu, održat će se tribina posvećena hrvatskoj dijalektalnoj poeziji. Na tribini će sudjelovati Božica Brkan, Evelina Rudan, Mario Kolar te Nada Galant i Diana Burazer, moderatorica.
Najava • 24.06.2022.

Predstavljanje antologije 'Ima li pjesnika u Monte Carlu?' Damira Šodana

Predstavljanje antologije suvremene europske poezije 'Ima li pjesnika u Monte Carlu' Damira Šodana održat će se u petak 24. lipnja u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu. O knjizi u kojoj se predstavlja sva raznolikost europske poezije početkom 21. stoljeća govorit će Tomica Bajsić i Damir Šodan.
Najava • 17.06.2022.

Čitaća proba mladih dramskih pisaca i glumaca

Hrvatski P.E.N. Centar poziva vas na 'Čitaću probu' mladih, nagrađenih, svestranih dramskih pisaca i glumaca Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, 17. i 18. lipnja u Grey Caffe baru u Zagrebu. Mladi dramski pisci i glumci će u ugodnoj i opuštenoj atmosferi predstaviti kako nastaje dramski tekst i što je potrebno da postane dio scenske stvarnosti.
Najava • 17.06.2022.

Millenium stih – poetski maraton ''Riječi iznad svega'' u Zadru

U sklopu manifestacije Millenium stih – poetski maraton koji se 17. i 18. lipnja održava u Zadru, Hrvatski P.E.N. centar poziva na 'Poeziju u prijevodu' čije su gošće hrvatske pjesnikinje Gordana Benić, Diana Burazer, Dorta Jagić i Andriana Škunca. Poseban gost večeri je i član katalonskog P.E.N.-a, pjesnik i prevodilac Pau Sanchis i Ferrer.
Vijest • 10.06.2022.

Pisci, prevoditelji i samostalni umjetnici kontra prijedlogu novog ugovora između HRT-a i Vlade RH

HRT se postavlja neprilično i monopolistički kada autorima nudi ugovore za njihova djela, štiti ga moćna pravna služba koja je velikoj većini autora nedostupna pa se u ugovorima uglavnom mogu baviti svojim pravima, obaveze se zanemaruju. No onda dolazimo do nepobitne činjenice – u Ugovoru nema stavke koja kvalitetu programa čini obavezujućom.
Najava • 16.02.2022.

Otvorenje izložbe Poezija u slici – Banijska književna antologija

Otvorenje izložbe autorskih postera studenata ALU 'Poezija u slici – Banijska književna antologija' održat će se u srijedu 16. veljače u Galeriju Šira u Zagrebu. Bit će izložen dvadeset i jedan poster (B1 formata) inspiriran pjesmama i prozom hrvatskih pjesnika i pjesnikinja objavljenih u 'Banijskoj književnoj antologiji' Miroslava Kirina i Borisa Vrge.
Najava • 27.10.2021.

Hrvatsko-bugarske književne veze danas

U susret stogodišnjici rođenja Vesne Parun održat će se razgovor s istaknutim bugarskim književnikom Emilom Andreevim, koji kao gost rezidencije hrvatskog PEN-a radi na scenariju za film o Vesni Parun. Više o književnim vezama između Hrvatske i Bugarske danas govorit će Ana Vasung i Dimana Miteva.