Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 15.06.2022.

Čitaća proba mladih dramskih pisaca i glumaca
Održava se
17.-18.06.2022.

Hrvatski P.E.N. Centar poziva vas na "Čitaću probu" mladih, nagrađenih, svestranih dramskih pisaca i glumaca Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, 17. i 18.  lipnja u 20 sati u Grey Caffe baru u Zagrebu (Gundulićeva ulica 34).

Mladi dramski pisci i glumci u ugodnoj i opuštenoj atmosferi predstavit će kako nastaje dramski tekst  i što je potrebno da postane dio scenske stvarnosti . Nema tehničkih elemenata poput rekvizita, kostima ili rasvjete – samo čisti, s publikom
dijeljeni, užitak čitanja iz prve ruke.
 
17. 6. u 20 sati
Dramski autori: Patrik Gregurec, Mihovil Rismondo
 
18. 6. u 20 sati
Dramski autori: Ana Dragozet, Filip Rutić
 
Glumci: Rea Kamenski-Bačun, Antonio Agostini
 
Dramaturgija događaja: Sibila Petlevski

Više o autorima: 

Patrik Gregurec rođen je 1992. godine u Sisku. Studira magistarski studij Dramskog i filmskog pisma na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Piše poeziju i druge književne, dramske i izvedbene tekstove, scenarije. Bavi se praktičnom dramaturgijom. Za rukopis "Špaga" dodijeljena mu je nagrada Goran za mlade pjesnike 2022. godine. Glumio je u sisačkom Kazalištu Daska. Dramaturg je na ispitnim produkcijama odsjeka Kazališne režije i radiofonije, scenarist kratke igrane serije "Svjedok" (CROSOL), autor teksta, dramaturg i izvođač u dječjoj lutkarskoj predstavi nastaloj po motivima "Epa o Gilgamešu – Genkidu", autor teksta za dječju predstavu "Pero, dječak bez sjene" (Lutkarski eksperimentalni teatar) te suautor teksta i dramaturg na lutkarskoj predstavi "Caffe Kraljevstvo" (Kazalište lutaka Zadar). Monolog "Jež više nema dilemu" izveden mu je u sklopu ZKM-ovog projekta "Ako me čuješ, ja ću pričati". Radio je na adaptaciji teksta i dramaturgiji predstave "Smrt trgovačkog putnika" (Kazalište Virovitica), dramatizirao i adaptirao roman "1984." Georgea Orwella u radiodramu za Hrvatski radio, bio je dramaturg na plesnoj predstavi "Monomit" (ITD, Škvadra) te za kazalište adaptirao roman Branislava Glumca "Zagrepčanka" (Teatar Erato).
 
Naslov: S vremenom 
Logline: Kućica u cvijeću, strava oko nje. 
 
Mihovil Rismondo (Zagreb, 1999.) maturirao je u Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu 2017. pa upisao Preddiplomski studij Dramaturgije na ADU u Zagrebu. Na reviji DeSADU predstavio je do sad drame "Hipolit iz predgrađa", "Ljubav u afteru" i "Pater familias". Na festivalu KRADU predstavio je dramu "Vampir alergičan na krv", a u suradnji s odsjekom Glume napisao je autorsku adaptaciju "Kratka povijest Rosa i Guila". U suradnji s Kazališnom radionicom Malik (Rijeka) 2018. godine adaptaciju "Šume Striborove" pod nazivom "Začarani sin". Napisao je i scenarij za kratki igrano-eksperimentalni film "Uloga" u produkciji Zagreb filma, a kratka priča "Terase" uvrštena je u višejezičnu zbirku Biber (4). 
 
Naslov: Pater familias
Logline: Otac pokušava poslati sina na odvikavanje od alkohola, tek da bi se i sam ubrzo vratio starim navikama. 
 
Ana Dragozet rođena je 1992. godine u Vitezu. Preddiplomski studij novinarstva završila je u Mostaru 2020. Dobitnica je dvije Rektorove nagrade – Sveučilišta u Mostaru i Sveučilišta u Zagrebu. Diplomski studij kazališne dramaturgije na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu upisuje 2020. godine. Autorica je nekoliko dramskih tekstova izvođenih u amaterskim kazalištima u Bosni i Hercegovini, od kojih je tekst "Lude sedamdeste" nagrađen s četiri nagrade za najbolji autorski tekst. Bila je članica Dramskog studija mladih – Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, a nakon toga i vanjska suradnica. Surađuje sa ZeKaeM-ovim učilištem kao dramaturginja, a na prvoj godini Diplomskog studija dramaturgije na Sveučilištu u Zagrebu za dramu "Nemoj gasiti svjetlo" nagrađena je Rektorovom nagradom. Upravo ta drama će biti uprizorena u Radio ateljeu kao audiodrama u režiji Silve Ćapin i uz originalnu glazbu Stanislava Kovačića. Ana Dragozet može se pohvaliti i iskustvom glume, a tu posebno izdvaja "Kraljevo u režiji" Ivana Lea Leme (HNK Mostar). 
 
Naslov: Crta 
Logline: Od zajedničkog straha i svakodnevne boli sve je manje sigurnog prostora. Dom postaje nepoznanica, a krvavi noževi nalaze se u svačijim rukama.  
 
Filip Rutić (1997., Varaždin), nakon srednje škole upisuje sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje završava preddiplomski studij. Trenutno je student dramaturgije na Akademiji dramskih umjetnosti. Piše prozu, dramske tekstove i scenarije od kojih je jedan ekraniziran u film "Povjerenje" premijerno prikazan na Pula film festivalu 2021. Proza mu ulazi u uže izbore i objavljivana je u sklopu više natječaja. Dobitnik je nagrade Kritične mase 2020. za kratku priču. 
 
Naslov: Psovka
Logline: Na razmeđu mašte i istine, neživog i život, troje se dramskih likova pokušava suočiti sa međusobno isprepletenim prošlostima. 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –