Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 26.09.2022.

Susjedstvo riječi: Pjesnici prevode pjesnike
Održava se
29.09.2022. u 19h

Hrvatski P.E.N. centar poziva vas pjesnička čitanja i razgovor o sličnostima i razlikama grčke i hrvatske pjesničke scene, načinima na koje putovanja utječu na kreativni proces te o izazovima s kojima su se pjesnici susreli tijekom prevođenja.

Svoju će poeziju čitati neki od sudionika prevoditeljske radionice Hrvatskoga P.E.N. centra - program „Susjedstvo riječi“: Thanos Gogos, Thomas Tsalapatis, Ana Brnardić, Marija Dejanović te posebni gost programa, francuski pjesnik Joël Vernet, koji je u trenutno u Hrvatskoj na dvotjednoj rezidenciji Hrvatskog društva književnih prevodilaca.

Susjedstvo riječi stalni je program Hrvatskog P. E. N. Centra kojim se nastoji uspostaviti i očuvati književni i kulturni dijalog s raznim zemljama. Dosad je u sklopu ovog programa ostvarena razmjena s mnogim zemljama. U 2022. godini, zemlja u fokusu je Grčka.

Iako je grčka poezija jedno od kulturnih izvorišta europske, pa tako i hrvatske književnosti, danas se o grčkoj poeziji nedovoljno zna izvan granica same Grčke. U Hrvatskoj postoji jako malen broj prevoditelja poezije s modernog grčkog jezika, pa je tako i malen broj pjesničkih knjiga grčkih autora koje su prevedene na hrvatski jezik, a vrijedi i obratno – prevođenje suvremenih hrvatskih pjesnika na grčki rijedak je fenomen. 

Šestero pjesnika – troje iz Grčke (Thanos Gogos, Lena Kallergi, Thomas Tsalapatis) i troje iz Hrvatske (Ana Brnardić, Alen Brlek, Marija Dejanović) u rujnu 2022. godine rezidencijalno borave u Zagrebu u trajanju od jednog tjedna. Formirani su pjesničko-prevoditeljski parovi i pjesnici su, u zajedničkom radu, prevodili jedan drugoga na hrvatski, odnosno grčki, uz pomoć engleskih prijevoda. 

Prezentacija prijevoda nastalih tijekom rezidencijalnog boravka održat će se u četvrtak 29. rujna u 19 sati u Zagrebu u Knjižnici Marije Jurić Zagorke.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –