Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 23.06.2022.

Predstavljanje antologije 'Ima li pjesnika u Monte Carlu?' Damira Šodana
Održava se
24.06.2022. u 18h

Predstavljanje antologije suvremene europske poezije “Ima li pjesnika u Monte CarluDamira Šodana (Hrvatski P.E.N. centar, 2022) održat će se u petak 24. lipnja u 18 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu (Preradovićeva 5). 

Sudjeluju: Tomica Bajsić i Damir Šodan
Glazba: Ivan Škrabe

O knjizi:

Politička Europa nikako da se usuglasi, dok pjesnička Europa upravo svojim mnogoglasjem potvrduje bogatstvo, raznolikost i komplementarnost kulturnih slojeva koji je tvore. Lirska simfonija „starog kontinenta" ne mora djelovati skladno kao himnička „Pjesma radosti", ali svaki je glas u zboru nenadomjestiv, i jer odjekuje specifičnostima pojedinih jezika, kao i osobnostima individualnih autora. (Tonko Maroević)

Antologija suvremenog europskog pjesništva Damira Šodana uzela si je u zadatak predstaviti svu raznolikost europske poezije početkom 21. stoljeća, a koja se itekako dobro sjeća 20. stoljeća, svih raznolikih poetičkih previranja, političkih prevrata i individualnih preispitivanja. Sve to u svom pisanju nose zastupljeni pjesnici, po jedan iz svake zemlje, što je hrabra autorska odluka sastavljača i pečat njegova prepoznatljivog pjesničkog interesa. (Miroslav Kirin)

Damir Šodan

Ima li pjesnika u Monte Carlu : Antologija suvremene europske poezije

  • Hrvatski P.E.N. centar 06/2022.
  • 492 str. , meki uvez
  • ISBN 9789536579389

Švicarski filozof Denis de Rougemont upozoravao nas je da Europa prije svega predstavlja ljudsko pa tek onda geografsko jedinstvo. Upravo takvu koncepciju Europe reafirmira ova antologija jer donosi polifoniju glasova koji se bave jezikom, identitetom, povijesnim pitanjima, socijalnim temama, intimom, klasom, rodom i pritom razotkrivaju svu složenost euroazijskog kontinenta, i pjcsničku, i političku. (Darija Žilić)

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –