Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 06.10.2022.

Annie Ernaux dobitnica Nobelove nagrade za književnost 2022.

Annie Ernaux - Nobelova nagrada za književnost 2022; Ilustracija: Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach

Francuska književnica Annie Ernaux dobitnica je Nobelove nagrade za književnost 2022. 

Isječak iz obrazloženja žirija (u slobodnom prijevodu): Nobelova nagrada za književnost 2022. dodijeljena je francuskoj autorici Annie Ernaux, za "hrabrost i kiruršku preciznost kojom secira vlastite korijene, otuđenost i društvena ograničenja osobne memorije".


Annie Ernaux rođena je 1940. u francuskoj pokrajini Normandiji gdje je u rodnome Lillebonneu i potom u Yvetotu provela djetinjstvo. Studirala je na Sveučilištu u Rouenu te mnogo godina radila kao profesorica književnosti u srednjoj školi te u Nacionalnom centru za obrazovanje na daljinu. Uz učiteljski posao pisala je i sedamdesetih počela objavljivati svoje prve knjige koje su vrlo brzo stekle poklonike.

Danas se smatra suvremenim klasikom i jednim od najvažnijih i najangažiranijih glasova francuske književne i kulturne scene, a njezino se djelo proučava na katedrama za književnost diljem svijeta. Za svoj je opus, koji čini preko dvadeset naslova, objavljivanih na brojnim svjetskim jezicima, primila niz istaknutih nagrada.

Izdavačka kuća Gallimard većinu njezinih knjiga sabrala je u kolekciji "Quarto" čime je Ernaux postala prva žena koja je za života ušla u tu prestižnu biblioteku.

Ilustracija: Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach

– Annie Ernaux - Nobelova nagrada za književnost 2022. –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –