Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Annie Ernaux ×

Preporuka • 12.07.2023.

Annie Ernaux : Nisam izašla iz svoje noći & Sram

Goloća kao vrst književne opredijeljenosti, odbijanje da se čitatelja zavodi književnim slikama, visprenošću, znanjem, također je jedna vrst stilske opredijeljenosti koja vodi sučeljenju s onime od čega nema uzmaka, gdje je čovjek sam, sa svojom trenutnom istinom, i sa svojim vječitim traganjem za cjelovitom, cjelokupnom istinom o sebi i svome životu.
Vijest • 06.10.2022.

Annie Ernaux dobitnica Nobelove nagrade za književnost 2022.

Francuska književnica Annie Ernaux dobitnica je Nobelove nagrade za književnost 2022. Danas se smatra suvremenim klasikom i jednim od najvažnijih i najangažiranijih glasova francuske književne i kulturne scene, a njezino se djelo proučava na katedrama za književnost diljem svijeta. Za svoj je opus, koji čini preko dvadeset naslova, objavljivanih na brojnim svjetskim jezicima, primila niz istaknutih nagrada.
Najava • 13.09.2022.

Književnost čita znanost, znanost čita književnost: 'Događaj' Annie Ernaux

Ciklus tribina 'Književnost čita znanost, znanost čita književnost' započinje razgovorom o knjizi 'Događaj' Annie Ernaux. O knjizi koja pred nas donosi brutalno iskrenu i mučnu priču o iskustvu abortusa autorice u vrijeme kada je u Francuskoj pobačaj zabrenjen, razgovoraju Marija Mađor Božinović, fizičarka, Jasenka Grujić, ginekologinja i aktivistica za ženska reproduktivna prava te Andrea Vranić,...