Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 08.09.2022.

Književnost čita znanost, znanost čita književnost: 'Događaj' Annie Ernaux
Održava se
13.09.2022. u 19h

U sklopu ciklusa tribina „Književnost čita znanost, znanost čita književnost“ koje ove godine pokreće Hrvatski PEN centar predstavlja se niz bitnih književnih djela i tema koje se pokušavaju sagledati iz nekih drugih kuteva, ponajviše znanstvenih, bilo da se radi o društevnim ili prirodnim znanostima. Cilj ovog projekta je stvaranje i novih čitanja, ali i različite književne publike, kao i osvještavanje važnosti književnih djela za neke neknjiževne fenomene. 

Knjige u fokusu ove tribine bit će ove godine "Događaj" Annie Ernaux, "Kada više ne razumijemo svijet" Benjamina Labatuta, "Zemlja bez sutona" Marije Andrijašević i "Smrtni ishod atletskih povreda" Milice Vučković

Ciklus tribina započinje razgovorom o knjizi "Događaj" Annie Ernaux, u Booksi, 13. rujna u 19 sati. "Događaj" je knjiga koja je danas aktualna koliko je bila i kada je prvi puta objavljena, a sjajan prijevod Milene Ostojić na hrvatskom donosi nam MAMA Zagreb u suradnji s Kulturtregerom u već poznatoj biblioteci Prijatelji. 

"Događaj" je autobiografsko djelo koje pred nas donosi brutalno iskrenu i mučnu priču o iskustvu abortusa autorice u vrijeme kada je u Francuskoj pobačaj zabrenjen. Kroz razgovor s Marijom Mađor Božinović, fizičarkom, Jasenkom Grujić, ginekologinjom i aktivisticom za ženska reproduktivna prava te Andreom Vranić, psihologinjom saznat ćemo više o važnosti ove knjige, različitim aspektima napisanog iskustva te samom značenju iznošenja ovog iskustva za društvo i ženska prava. 
 
Već iduća tribina održat će se u Booksi 22. rujna u 19 sati kada o knjizi "Kada više ne razumijemo svijet" razgovaraju fizičar i popularizator znanost Saša Ceci i komunikator znanosti i profesor fizike Bojan Markičević

„U kontkestu društva, književnost igra ključnu ulogu. Ako promatramo neke knjige koje se bave društvenim problemima, njihov angažman, perspektive koje donose, jasno nam je da književnost jest i detektor vremena, ali može biti i katalizator promjene. Naravno, ako gledamo književnost kroz prizmu prirodnih znanosti, izuzetno je bitno ponuditi čitanja znanstvenika kojima je tema kojom se književni tekst bavi bliska. Vrijeme je da znanost ulazi u intenzivni dijalog s književnošću“, ističe Monika Herceg, voditeljica i ideja pokretačica programa. Program se odvija uz potporu Ministarstva i medija Republike Hrvatske.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –