Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 01.12.2015.

Bookvica : Nebojša Lujanović i roman o romima
Održava se
03.12.2015. u 20:30h

U ovotjednoj Bookvici, koja će se održati u četvrtak 3. prosinca s početkom u 20,30 sati u splitskom klubu Quasimodo, Nebojša Lujanović predstavit će svoj novi roman „Oblak boje kože“ (Fraktura, 2015.) koji se bavi zanemarenom problematikom diskriminacije Roma danas i u prošlosti, a koji su neki kritičari prozvali najboljim domaćim romanom objavljenim ove godine.

U razgovoru s voditeljicom Bookvice Patricijom Vodopijom Lujanović će govoriti o petogodišnjem istraživanju koje je prethodilo pisanju romana, o malo poznatim činjenicama holokausta nad Romima, o romskoj kulturi, o diskriminaciji Roma danas u našem društvu, o ksenofobiji u Hrvata, o identitetu i zatiranju identiteta, o predrasudama i stereotipima i drugim srodnim temama.

Zanimljivo je spomenuti da je autor je za ovaj roman primio priznanje Svjetske organizacije Roma u Hrvatskoj za doprinos toleranciji i poboljšanju uvjeta života romske populacije.

Najsretniji posjetitelj ili posjetiteljica Bookvice dobit će roman „Oblak boje kože“ na dar, a u nastavku večeri slušat će se romska glazba.

Nebojša Lujanović

Oblak boje kože

  • Fraktura 07/2015.
  • 352 str., meki uvez
  • ISBN 9789532666427
  • Cijena 99.00 kn

Nakon što je u požaru kafića Tri palme izgorio vlasničin sin, svi traže krivca, a krivac može biti samo jedan: mladi Rom koji je u kafiću radio kao konobar. On je prisiljen bježati jer njegova je krivnja za sve druge neupitna. Taj je događaj, u osvit rata, naizgled mirnoj gomili bio okidač, te ona u potrazi za pravdom okružuje romsko naselje u Zagrebu, stvarajući od njega geto...

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –