Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 14.03.2018.

Bookvica predstavlja pjesnikinje Nadu Topić i Katju Grcić
Održava se
15.03.2018. u 20:30h

Bookvica

U ovotjednom izdanju književnog programa Bookvica, koje će se održati u četvrtak, 15. ožujka 2018. u 20:30 sati u splitskom klubu Quasimodo (Gundulićeva 24a/II), gostuju splitske pjesnikinje Nada Topić i Katja Grcić te njihov urednik Branko Čegec.

Obje su pjesnikinje nedavno objavile nove pjesničke zbirke pod uredničkom palicom uglednog hrvatskog pjesnika Branka Čegeca: zbirka Nade Topić nosi naslov „Bezbroj i druge jednine“, a zbirka Katje Grcić „Ljeto/Summer“ (dvojezično izdanje, na hrvatskom i engleskom jeziku).

Osim što će predstaviti navedene knjige i čitati pjesme iz njih, gosti će razgovarati s voditeljicom Bookvice, Patricijom Horvat, i o pjesničkom glasu i identitetu, o općem i pojedinačnom, o globalnom i detaljnom, o pitanju ženske perspektive, o društvenim mrežama kao mediju za širenje poezije, o prevođenju i jeziku.

U nagradnoj igri publiku ovoga puta očekuju dvije knjige na dar.

 

Katja Grcić (Split, 1982.) diplomirala je Njemački i engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zadru. Živi u Splitu, gdje se osim pisanjem poezije i proze bavi prevođenjem, vizualnom umjetnošću i poslom turističkog vodiča. Poeziju već niz godina objavljuje u časopisima, a pojedine su joj pjesme prevedene na poljski, češki i slovenski jezik. Objavila je zbirke pjesama „Nosive konstrukcije“ (2015.) i „Ljeto/Summer“ (2018.).

Nada Topić (Split, 1977.) živi i radi u Solinu. Objavila je zbirke pjesama „Svetac u trajektnoj luci“ (2005.), „Meteorologija tijela“ (2015.), „Bezbroj i druge jednine“ (2017.), slikovnicu „Kako se rodila roda“ (2007.) i zbirku priča „Male stvari“ (2016.) Doktorirala je u području informacijskih i komunikacijskih znanosti i autorica je znanstvene monografije „Knjižara Morpurgo u Splitu (1860. – 1947.) i razvoj kulture čitanja“ (2017.). Tekstovi su joj objavljivani i izvođeni na Trećem programu Hrvatskog radija, u domaćim i stranim časopisima te zbornicima.

Katja Grcić

Nosive konstrukcije

  • Meandarmedia 12/2015.
  • 63 str., meki uvez
  • ISBN 9789533341026

U knjizi Katje Grcić sve je kao u poetskom ekspres loncu: dobro odmjereno, dobro zatvoreno, a unutra ključa i vrije. Goli izraz, 'očišćen' od jezičnih viškova svjedoči određen emotivni višak, onaj iz kojeg naposljetku izraste ili iskoči pjesma. Pjesma je najčešće ljubavna, njene su konstrukcije uvijek za dvoje, a materijali krhki, iako se na njih u kakvoj sarkastičnoj rečenici moguće i posjeći.

Nada Topić

Male stvari

  • V.B.Z. 11/2016.
  • 96 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533048956

'Male stvari' Nade Topić donose trideset kratkih priča koje pripovijeda jedna djevojčica, kroz koje se otkriva njezina zaokupljenost malim stvarima (noćni ormarić, soba, kosa, ormar, voće, crvene klompe) i načinima na koje stvari funkcioniraju. Međutim, stvari su i simbol iza kojeg se kriju kompleksne, velike teme.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –