Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Kritika • Piše: Dragan Jurak • 19.03.2008.

Borges i Casares : Šest problema za don Isidra Parodija

Udarcem bocom gaziranog pića po sljepoočnici u karnevalskoj povorci ubijen je stanoviti mesar Agustin. Policija je riješila da krivac bude Isidro Parodi, „za kojeg su tvrdili da je anarhist, htijući reći da je spiritist." Ustvari, Isidro Parodi nije bio ni jedno ni drugo: bio je vlasnik brijačnice kojem je pisar iz policijske stanice bio dužan stanarinu za godinu dana. Taj splet zlosretnih okolnosti zapečatio je njegovu sudbinu: Parodi je osuđen na 21 godinu zatvora.

Zatočenički život stubokom je utjecao na bivšeg frizera. U svojim četrdesetima Isidro Parodi je postao pun mudrih izreka - i izvanredno pronicljiv. Stolujući u svojoj ćeliji 273, iz dana u dan primao je razne goste. Slušajući njihove ispovijedi Isidro Parodi riješiti će mnoge tajanstvene zločine iz Buenos Airesa i njegove okolice...

Zbirka kriminalističkih priča "Šest problema za don Isidra Parodija" objavljena je u Argentini 1942. godine pod pseudonimom H. Bustos Domecq. U predgovoru zbirke stanoviti uglednik „Argentinske književne akademije" neizmjerno hvali autora, ističući da u pripovijetkama „nema planova koji bi se zaboravili", „zbrkanog vremenskog slijeda", niti „zastoja u razvoju radnje". Domecq je, ushićeno zaključuje uvodničar, „novi izdanak tradicije patetičnog Edgara Poea, vrhunskog M.P. Shiela i barunice Orczy"!

Kako ono što je potpisano s pseudonimom H. Bustosa Domecqa, tako i uvodnu riječ izmišljenog uvodničara, napisali su Jorge Luis Borges i njegov prijatelj i suradnik Adolfo Bioy Casares. Pod zajedničkim patronimom (koji koristi imena njihovih djedova) Borges i Casares objavili su seriju parodijskih kriminalističkih priča. U njima svjetski i argentinski klasik, uz mnoštvo eruditskih referenci i citata (temeljito popraćenih napomenama prevoditeljice) daju satiričan presjek argentinskog društva 40': od novinara i glumaca, do futurističkog pjesnika koji se Isidru obraća „s iskrenošću jednog motocikla".

Četvrt stoljeća nakon izlaska „Šest problema za don Isidra Parodija" kritičar Emir Rodriguez Monegal četveroručni rad Borgesa i Bioya nazvao je djelom Biorgesa: pisca zasebnog identiteta, čiji je „zbroj veći od njegovih dijelova" - dodavši kako je riječ o jednom od najznačajnijih argentinskih autora svog vremena.
 
Ukratko, ugledni kritičar, potvrdio je procjenu lažnog uvodničara.

( Tekst je prvotno objavljen u Jutarnjem listu )

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –